Hintón járó történelem (Keszthelyi TV)

Sétakocsikázás Keszthelyen, a kastélyban. Két gyönyörű lipicai vontatta korhű egykor előkelőségek körében közkedvelt Viktória hintóval. Ezt a lehetőséget is kínálta az a program, melyet a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében rendezett a Helikon Kastélymúzeum.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja országosan számos érdekességet kínál. Az egyik ,sok embert csalogató program a hintók megismerése volt a hét végén az Amazon Látogatóközpontban. Ráadásul a magyar irodalom egyik legnagyobb alakjának, Arany Jánosnak a korához fűződve.

A hintómúzeum kiállított értékes darabjaiból válogatva azokat a  darabokat vitték az Amazon Látogatóközpont udvarára, melyek Arany János korában készültek, emlékezve a magyar költőre  születésének 200. évfordulóján. Nem volt két egyforma közlekedési eszköz, de egyben hasonlítottak egymásra. Arany János korát idézte a pálcás szekér, a hajtókocsi, az elegáns női kocsi és a népies fogatolásban a tehetősebb gazdáknál használatos dorozsmai kocsi is. Nem kizárt, hogy a költő közlekedett is egy-egy kiállított darabon. Varga Zoltán, a Helikon Kastélymúzeum menedzsere, az 1800-as években készült kocsik praktikus megoldásait is bemutatta a kis szabadtéri kiállításon, ahol folyamatos volt az érdeklődés. A hintókra, kocsikra fel lehetett ülni, kipróbálni milyen is volt 200 éve az utazás kényelme.

A kiállításon megtudhatták az érdeklődők azt is, hogy a régmúlt időkben aki amilyen hintóval, fogattal megjelent, annak mérte és típusa  tulajdonosának rangját is megmutatta.