Hiánypótló kortárs kollázs kiállítás a Balaton-felvidéken

Egy Balaton-felvidéki apró zsákfalu, Sáska egykori, átalakítás előtt álló könyvtárépületében 35 kortárs művész és egy különleges magángyűjtemény képei és tárgyai láthatóak 4 napon át július 9. és 12. között.

Székely Judit Modern barokk című alkotása is látható a kiállításon.

 

Milorad Krstic, Sinkovics Ede, Bp. Szabó György, Horkay István, Korolovszky Anna, Babos Bertalan Zsili, Horváth Lóczi Judit, Somogyi Péter/Szarvas, Vörösváry Ákos-gyűjtemény – néhányan azok közül, akiknek művei július 9. és 12. között megtekinthetők a Balaton-felvidéki Sáskán, a Collage ROOOM NÉZD MEG JOBBAN kiállításán. Magyarországon hiánypótló az esemény: közel 100 kortárs kollázs egyszerre egy helyen – olvasható a szervezők hirbalaton.hu-nak küldött tájékoztatójában.

Az őszi átépítés előtt úgy döntöttünk, hogy felszedjük a műanyag padlót, ejtőernyőt erősítetünk a plafonra, és moziszékeket pakolunk a szobákba, hogy az így egyedi hangulatúvá terekbe állítsuk ki a képeket és a tárgyakat” – mondja Baracsi Katalin, az eseményt szervező sáskai Collage ROOOM egyik alapítója.

A Collage ROOOM butikgaléria ötletét egy apró, norvég erdőszélen álló, 24 órában nyitva tartó skandináv kollázsmúzem adta. A 2016-ban megnyílt, önkéntesek segítségével felújított faházikó az elmúlt években a világ minden tájáról fogadott alkotásokat és több ezer látogatója volt. „Szeretnénk, ha a műfajt és a technikát minél többen megszeretnék itthon is, ha minél többen lennénk olyanok, mint mi, akik egy-egy elvesző, haszontalannak látszó tárgyban vagy képrészletben meglátják az újragondolás, az újraértelmezés, az új kontextusba helyezés lehetőségét” – teszi hozzá, kiemelve, hogy a skandináv projekthez hasonló, szintén non-stop butikgalériát, a Collage ROOOM-ot 2022-ben tervezik megnyitni. Ráhangolódásként – ha valaki itt szeret bele a műfajba vagy egy-egy alkotásba – már a kiállítás ideje alatt is lehet vásárolni a kiállított művekből.

A tárlaton 35 művész és Vörösváry Ákos/Látványtár gyűjteménye vesz részt:

Ausztrics Andrea, Babos Bertalan Zsili, Bp. Szabó György, Csató Csenge, E. Zsemberi-Szígyártó Miklós, Gál Krisztián, Hertelendi Amanda, Horkay István, Horváth Lóczi Judit, Kárpáti Eszter, Klimó Péter, Koleszár Stella, Korolovszky Anna, Milorad Krstić, Márián Gábor, Mózes Katalin, Nádas Alexandra, Susanna Lakner, Pátkai Rozina-Tihányi Áron, Richter Sára, Róbert Vanda, Sinkovics Ede, Somogyi Péter/Szarvas, Sz. Eszteró Anett, Szántó Sári, Szemző Zsófia, Székelyi Kati, Székely Judit, ifj. Szlávics László, Thury Lili, Varga Flóra, Várnay Zsuzsanna, Verebics Katalin, Vimola Dóra, Vörösváry Ákos / Látványtár gyűjtemény.

Nagy szabadságunk volt abban, hogy milyen is legyen ez a kiállítás. A szempont annyi volt, hogy a műfajon belül minél többféle alkotás jelenjen meg, képen és tárgyban, szabadon értelmeztük a kollázs fogalmát. A résztvevők között van ZINE készítő huszonéves és a nemzetközi művészeti közegben régóta elismert életművel bíró alkotó is. Lesz, aki majd a falra csinál képet, de a nagyközönséget is várjuk az „Amatőr Tépegető” névre keresztelt szobánkba, ahol kipróbálhatják a kollázskészítést. Ez a sokféleség szépen leképezi azt, amit amúgy a műfajról gondolunk: nagyon demokratikus (nem igényel technikai tudást), hozzáférhető, bátor, máskor meg éppen vállaltan környezetbarát, tekintettel a sokszor már értéktelennek tűnő anyag- és tárgyrészletek újragondolására és felhasználására – mondta Kovács Andrea/Kurszán, a Collage ROOOM társalapítója.

 

Sáska falu és Horváth Bence polgármester, valamint az ételeket és italokat biztosító kis családi cégek és a szervezőkhöz csatlakozó önkéntesek segítsége nélkül nem jöhetett volna létre a rendezvény.

Kicsit kollázsünnep, kicsit művésztelep, kicsit kiállítás, kicsit tábor, sok szabadság, ötlet, támogatás – valahogy így állt össze – mondják a szervezők.

A kiállítást F. Kovács Attila, Kossuth díjas építész, iparművész, díszlettervező nyitja meg 2021. július 9-én, 18 órakor.

A kollázs kiállítás nyitva tartása:

JÚLIUS 9. péntek 16_00 – 20_00 óra

JÚLIUS 10. szombat 11_00 – 19_00 óra

JÚLIUS 11. vasárnap 11_00 – 19_00 óra

JÚLIUS 12. hétfő: 11_00 – 14_00 óra

Címe: Sáska, Rákóczi u. 6.

 

További információk itt, valamint itt találhatók.