Hévízen van a legtöbb minősített magánszállás (zaol.hu)

Már elérhető a magánszállás-kiadók számára 2018-ra kiírt minőségfejlesztési pályázat Hévízen. Az erről szóló szerződést a közelmúltban írták alá a fürdővárosban.

A rendezvényen, amelyen ünnepélyes keretek közt hat magánszálláshelynek adtak át koronás minősítést, elhangzott: az önkormányzat kezdeményezése igazi sikertörténet, amely országos mintává vált. Papp Gábor polgármester elmondta: az újszerű hévízi modell sikerét mutatja, hogy az önkormányzat által biztosított 16 millió forintos keretből az első évben 8, a másodikban pedig már 11 milliót vettek igénybe a szálláskiadók minőségfejlesztésre. A cél, hogy ez az összeg tovább emelkedjen.

Papp Gábor hozzátette: ha az igénylések meghaladják a 16 millió forintot, az önkormányzat megnöveli a keretet, hiszen közös cél, hogy a magánszállásadók is tudjanak fejleszteni. A minőség emelkedése ugyanis még több vendéget hozhat a városba. Kiemelte: a pályázat nemcsak eszközbeszerzésre, felújításra ad módot, hanem a koronás minősítéshez szükséges összeg elnyerésére is.

A pályázatot most is a TDM egyesület írja ki és bonyolítja le, mondta el Horváth Orsolya, a szervezet elnöke, aki szólt arról is: az elnyerhető összeg nagysága az önkormányzatnak befizetett idegenforgalmi adó (ifa) mennyiségétől függ. Akik éves szinten 100 ezer forint alatt fizetnek be a büdzsébe, maximum 50 ezerre pályázhatnak, 100 ezer forint felett pedig a befizetett ifa 50 százalékára. A támogatás intenzitása 100 százalékos. Az elmúlt évek fejlesztései révén nőtt a magánszálláshelyek vendégforgalma, jegyezte meg az elnök. Ezt támasztja alá az is, hogy tavaly az előző évhez képest 22 százalékkal nőtt a befizetett ifa összege, idén szeptember végéig pedig az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva 25 százalékos az emelkedés.

Lajkó Ferenc, a Hévízi Szobakiadók Szövetsége elnöke, miután a magánszállásadók nevében megköszönte az önkormányzat és a TDM egyesület támogatását, arról beszélt: jelenleg Hévízen van a legtöbb minősített magánszállás az országban. A hévízi metódus néven ismertté vált kezdeményezés követendő példa lett a hazai települések és a turisztikai szakma számára, mondta Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke. A szálláshelyek minősítése kapcsán pedig leszögezte: azért fontos a „korona”, mert a vendégek számára mérhetővé teszi a minőséget – írja a zaol.hu.