Hévízen a szállók nyitása hozhat változást (zaol.hu)

Hévízen az üzletek újranyitása nem hoz túl nagy fellendülést, hiszen a kereskedelmi, szolgáltatói kapacitást nem a nagyjából négyezer helyben lakó igényeire szabták, érzékelhető kereslet és forgalom akkor lesz, ha kinyithatnak a szállodák és jöhetnek a vendégek.

A hivatalos ötezres lélekszámból mintegy 3800-an laknak valóban, s ők is leginkább a multicégeknél vásárolnak. A zárvatartás időszakához képest tehát most nem remélhető jelentős javulás, ez a szálláshelyek, az éttermek és a Tófürdő nyitása után várható – mondta a zaol.hu-nak Kotora Pál, a város vállalkozói egyesületének alelnöke.

Az üzletekre vonatkozó tíz négyzetméter/fő szabályt éppen ezért most Hévízen nem lesz nehéz betartani, annyira kevés a vásárló – tette hozzá Kotora Pál. A kereskedők az üzletek bejáratainál feltüntetik majd a hasznos alapterületet, illetve az ebből kiszámított maximális létszámot, így mindenki képben lesz, ha benéz, hogy adott pillanatban szabad-e belépnie, vagy egy kicsit várnia kell. Az Erika Souvenirnél ez konkrétan azt jelenti, hogy a 80 négyzetméteres ékszerüzletben és az ajándékrészlegen egy időben maximum nyolcan tartózkodhatnak, a fehérneműboltban pedig, a 25 négyzetméteren, ketten.

Ezek betartható számok, még akkor is, ha már lesznek turisták a városban – jelentette ki a vállalkozó, aki hozzátette: a folyamatos nyitvatartást nehezítheti, hogy az üzletek munkatársai is megbetegedhetnek, karanténba kerülhetnek, amire az elmúlt egy hónapban is több példa volt, így a vállalkozóknak erre a helyzetre is fel kell készülniük.