Hétvégi előrejelzés a Balaton térségére

A Balaton nyugati részén fekvő települések és a nyaralók sem úszták meg az elmúlt napokat felhőszakadás nélkül. Több helyen nagy intenzitással érkezett a vihar, főként a Balaton nyugati részén fekvő városokra. Hétvégén kicsit javul a helyzet, de erősen felhős égre, rövid napos időszakokra, záporokra, zivatarokra számíthatunk a Balaton térségében.

Videó: idokep.hu

Az eleinte északkeleti, keleti, majd a délután második felében északi, északnyugati irányba forduló szél többször megélénkül (25-40 km/h). Zápor, zivatar környezetében a szél átmenetileg tovább erősödhet (45-55 km/h), zivatar esetén kis valószínűséggel elérheti a viharos (60-70 km/h) fokozatot. Többnyire erősen felhős lesz az ég rövid napos időszakokkal. A kora délutáni órákban még többfelé lehet számítani záporok, zivatarok kialakulására, később átmenetileg csökken a csapadékhajlam. A késő esti órákban ismét lehet számítani a térségben zápor-, zivatartevékenységre. A késő esti órákban 18 fok valószínű.
A Balaton Siófoknál 24 fokos.
Balaton nyugati, középső és keleti medencéjében is elsőfokú viharjelzés érvényes.

Tájékoztató előrejelzés az előttünk álló álló éjszakára

Jellemzően gyenge, mérsékelt (5-20 km/h) eleinte északias (É, Ény), majd egyre inkább változó irányú légmozgásra lehet számítani. Záporok, esetleges zivatarok környezetében átmeneti szélerősödésre (35-55 km/h) lehet készülni, zivatarral egy-egy viharos közeli (~60 km/h) széllökés sem kizárt a késő esti órákban. A hajnali órákban néhol kissé megélénkülhet északias irányból a szél (~30 km/h). Túlnyomóan erősen felhős lesz felettünk az ég. A késő esti órákban gomolyfelhők környezetében záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Az éjszaka második felében csapadék már nem valószínű. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet a vízparton 17, 18 fok körül alakul.

(met.hu)