Boros rendezvény Észak-Balatonon: Olaszrizling Szerintünk (welovebalaton.hu)

Szombaton ismét mindent meg lehet kérdezni a balatoni olaszrizlingekről. Január 27-én, szombaton Csopakon tartják az év egyik fontos boros rendezvényét Olaszrizling Szerintünk címmel – balatonfüredi és paloznaki kísérőprogramokkal. A rendezvény idén kiemelten foglalkozik a tájborok, hegyborok és dűlősborok legfontosabb kérdéseivel, valamint az érlelt olaszrizlingek és az újborok viszonyával.

 

A január 27-én, szombaton a már „nyolcadik kiadásban” megtartott Olaszrizling Szerintünk rendezvényen huszonhét balatoni borászat borait mutatják be Csopakon.

„A rendezvény kezdetben önbizalomerősítő volt a kocsmabornak tekintett olaszrizlinget termelő résztvevők számára. Rengeteget tanultunk egymástól, nagyot javult a fajta presztízse és mára a legkeresettebb fehér fajta az országban” – mondta el welovebalaton.hu-nak a tavaly a Borászok borászává választott Jásdi István, a boros rendezvény ötletgazdája.

A két fő helyszín idén is a Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok lesz. Balatonfüred és Csopak, valamint a két borterasz között busztranszfer is közlekedik szombaton.

A kezdetek óta az Olaszrizling Szerintünk kinőtte magát, annyira, hogy a fő helyszínekre már nem lehet jegyet kapni. Kísérőrendezvényként idén Balatonfüreden a Figula Pincészet, Paloznakon a Homola Pincészet tart borkóstolót, Csopakon pedig Petrányi Pincészet tart borvacsorát (amely szintén teltházas), a hivatalos esti buli helyszíne pedig a balatonfüredi Horváth-Ház Borgaléria lesz.

„Azt szeretnénk, ha egy nemzetközileg érthetőbb, jobban kommunikálható, a fogyasztók számára pontosabb információkat és logikusabb árakat jelentő rendszer alapjaiban egyetértés születne” – mondta Jásdi, aki hozzáfűzte, hogy ízlelőt és felvilágosítást első kézből, azaz a termelőktől kaphatnak majd a program résztvevői.

Az Olaszrizling Szerintünk központi témája az érlelt olaszrizlingek és az újborok viszonya, valamint a tájborral, a hegyborral és a dűlősborral kapcsolatos kérdések. A fő- és kísérőrendezvényekre limitált számban adtak ki jegyeket, a részvétel pedig csak előzetes regisztrációval lehetséges. „Az Olaszrizling Szerintünk a nagy érdeklődés következtében elindulhatott volna az összes nagy boros rendezvény útján – az elkocsmásodás, pénzszivattyú, eljelentéktelendés felé” – fűzte hozzá ehhez Jásdi, kiemelve, hogy megerősítették a rendezvény szakmaiságát és megemelték jegyárakat, mivel szeretnék, hogy a rendezvény „iránytűt jelentsen a termelők számára” és „esélyt a talpon maradásra a szőlő- és bortermelőknek”.

A welovebalaton.hu cikke a bemutatkozó borászatok listájával itt olvasható.