Hétvégén is érdemes a Balatonra látogatni, kitart a vénasszonyok nyara (met.hu/eumet.hu)

A kirándulóknak és a kertészkedőknek is jó hírrel szolgál a met.hu és az eumet.hu: nyugodt őszi időjárás várható a hétvégén sok napsütéssel, kellemes meleggel és szélcsenddel.

Folytatódik a nyugodt őszi időjárás sok napsütéssel. A gyenge, vagy mérsékelt (5-20 km/h), jellemzően keleties (ÉK, K, DK) irányú szelet napközben időnként kissé élénk (25-30 km/h) lökések is kísérhetik. Derült, napos, száraz időre számíthatunk. Csapadék nem lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Balatonnál 21-22 Celsius fok körül alakul.

A jelzőrendszer a Balaton nyugati, középső és keleti medencéjében is alapon van.

Napnyugta után gyorsan hűl a levegő. Késő estére 13 fok körüli hőmérséklet várható. Éjjel marad a derült égbolt, hajnalban ismét képződhet párásság, talaj közeli ködfoltok.

Szombaton a hajnali, kora reggeli időszakban előfordulnak sekély ködfoltok, párásság, de ezek napkeltét követően ismét gyorsan eloszlanak. A nap túlnyomó részében felhőtlen égbolt melletti szikrázó napsütésre készülhetünk. A déli órákban, elsősorban a nyugati térségben átmenetileg kissé megélénkülhet a délkeleti szél, de jellemzően gyenge lesz a légmozgás. Éjszaka is marad a felhőtlen ég, majd hajnalban párásság, átmeneti köd képződhet.

Előreláthatólag egészen a jövő hét második feléig nem érkezik jelentős változást okozó időjárási front térségünkbe. Folytatódik a túlnyomórészt derült, vagy gyengén felhős időjárás, csapadék és erőteljesebb légmozgás nélkül. A délkeleti szél olykor kissé megélénkülhet. A maximum hőmérséklet árnyalatnyit mérséklődik, de így is 3-5 fokkal melegebb várható, mint az évszakos átlag. A hajnali órák talaj közeli párásságot, sekély ködfoltokat hoznak. Az időszak folyamán, a rövidülő nappalok és egyre alacsonyabban járó nap rásegíthet a hajnali ködfoltok makacsabbá válásához. Ennek esetén, az adott területeken jelentősen csökkenhet a nappali felmelegedés.

Jövő hétvége tájékán már „megmozdulhat” a légkör felettünk. Átlagosnál nagyobb bizonytalansággal ugyan, de északira forduló légmozgás, hőmérséklet csökkenés valószínű – írja az eumet.hu.

A Balaton Siófoknál 15 fokos.