Hétfőn indul a jelentkezés a vándortáborokba (turizmus.com)

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda idén már ötödik alkalommal szervez vándortáborokat. Az egyhetes nyári táborok június 16-án kezdődnek, jelentkezni már január 25-től lehet.

Összesen több mint 700 turnus és négy különböző típusú vándortábor várja a felső tagozatos és a középiskolás fiatalokat, hogy felfedezzék Magyarország legszebb tájait – írja a turizmus.com.

A vállalkozó kedvű fiatalok számára már 33 útvonal elérhető a program kínálatában, melyeket gyalogosan, vízen vagy kerékpáron teljesíthetnek, kettő pedig ezek kombinácójával járható be.

A program célja a természetjárás és a sport, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód támogatása. Az útvonalak teljesítése során a diákok megismerkedhetnek az adott térség természeti és kulturális értékeivel, illetve életre szóló közösségi élményekben lehet részük. A program sikerét az is jelzi, hogy az előző években a jelentkezés megnyitását követően a helyek azonnal beteltek.

A vándortáborokat az év legzöldebb hetének is nevezik, mivel a szervezők az előkészületek alatt, illetve a lebonyolítás során is nagy hangsúlyt helyeznek a környezettudatos szemléletformálásra.Idén lesznek olyan vándortáborok is, melyekben a gyermekeknek a csomagjaikat maguknak kell majd vinniük. Ezáltal meg a felszerelés szükségességi sorrendjének megtanulásán keresztül hívják fel a diákok figyelmét a túlfogyasztás és a pazarlás elkerülésének, illetve az ökológiai lábnyom minimalizálásának fontosságára.

Az Erdei Vándortábor Programban a gyerekek idén már 11 útvonalon ismerhetik meg a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-hegyhát, a Zemplén, a Zselic és a Vértes, valamint egy régi igénynek eleget téve idén először fedezhetik fel a Bükk természeti, illetve kulturális értékeit. A táborozók szinte végig a szabadban tartózkodnak, azonban a nagyobb biztonság érdekében szükség esetén még az állami erdőgazdaságok turisztikai infrastruktúrája is biztosított.

A tavalyi próbaév után idén már 3 útvonalon indulhatnak útnak a Zarándoktáborok résztvevői. A Tihany-Pannonhalma útvonal, a Szent Jakab zarándokút Camino Benedictus ágán halad idén is. A Tatáról induló és Márianosztrára érkező útvonal meredek emelkedőivel és csomagszállítás nélkül meghirdetett turnusaival az edzett, tapasztaltabb csoportok számára tartogat felejthetetlen testi és lelki élményeket. A másik új útvonal Márianosztráról indul és a Cserháton halad keresztül a Mátraverebély Szentkúti Nemzeti Kegyhelyig.

Mind a három zarándokútvonal számos olyan spirituális helyet érint, amely több száz vagy akár ezer éves múltja során átélt sok járványt, háborút, gazdasági- és társadalmi válságot, de a mai napig az élet gazdagságát lehet ezeken a helyeken megtalálni.

A Vándortábor Program új eleme a június 14-20. között megrendezésre kerülő Vándortáborozók Országos Viadala, amelyet egy többfordulós tavaszi selejtezősorozat előz meg. A verseny célja egy olyan figyelemfelkeltő verseny létrehozása, amely a személyiségformálódás élénk időszakában egymásért való küzdelmeken, aktív és logikai feladatokon, de leginkább életre szóló élményeken keresztül fogja meg a versenyben résztvevő és a versenyt követő diákokat. A verseny során a résztvevők megismerhetik az egyes tájegységek természeti és kulturális értékeit és az aktív kikapcsolódási lehetőségeiket a környéken.

A táborok 28 000 forintos részvételi díja minden költséget tartalmaz, a szállás és az étkezés mellett például a belépőket, a bringások esetében például a kerékpárok, a sisakok, a láthatósági mellény használatát, a vízi vándoroknak pedig a hajót és a mentőmellényt.

2020-ban összesen 436 turnusban több mint 13 ezer diák és pedagógus táborozhatott egy hétig az ország 24 erdei, kerékpáros és vízi útvonalának bejárásával. A táborokra a vandortabor.hu weboldalon keresztül lehet jelentkezni, vagy közvetlenül a táborok honlapján, január 25-től.

A vándortáborokat Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda szervezi, partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (MAKETUSZ), a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ), valamint a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájával.