Márciustól teljes üzemmódra kapcsol Balatonfüred új uszodája

Március elsejétől kapcsol „tejes üzemmódra”, február 6-tól, a próbaüzem végétől pedig már hosszabb nyitva tartással várja a vendégeket az év elején átadott balatonfüredi sportuszoda – számolt be az üzemeltetéssel megbízott cég vezetője, Majer Tamás a hirbalaton.hu-nak.

 

A teljes beüzemelésig vasárnaponként még zárva lesz az intézmény, de a térség iskolásai hét közben már járhatnak órarend szerinti úszásoktatásra.

Majer Tamás tájékoztatása szerint három lépcsőben tervezték a létesítmény beindítását, és eddig minden a tervek szerint haladt. A február 6-ig tartó próbaüzem idején 8-16 óra között fogad vendégeket az uszoda, amely vasárnaponként zárva tart.  Február 6-tól március 1-ig már 7-19 között látogatható az intézmény, a vasárnapi zárva tartás marad. (Ezen a napon végzi el a kivitelező a még hiányzó, vagy garanciális munkákat.)

Március elsejétől indul a teljes üzemmód. Innen kezdve hétköznapokon 6-21 óra között, hétvégén 6-18 óra között lehet az uszodát látogatni. A wellness szolgáltatások (két infraszauna, finn szauna, gőzkabin, pezsgőfürdő és masszázs) a nyitva tartás ideje alatt vehetők igénybe.

 

Napkollektorok segítik majd a vízmelegítést

Majer Tamás hangsúlyozta: az uszodát csak első osztályú berendezésekkel szerelték fel. Eddig nem merült fel semmi rendkívüli kivitelezési hiba. Az épület és a víz melegítését egyaránt gázkazánokkal oldották meg. A nagymedence két méter mély vizét 25-27 fokosra, a tanmedence 80 centiméter mély vizét pedig 30 fokosra melegítették fel. Az épület tetejére 98 napkollektort szereltek, amiket március-áprilisban üzemelnek be. A tervek szerint ezek elegendőek lesznek a nyári időszakban a víz megfelelő hőfokon tartására, a többi évszakban pedig rásegítenek a gázfűtésre.

Az eddigi tapasztalatok szerint hét közben napi 30-40 vendég érkezik az uszodába, zömében nyugdíjas korúak, szombatonként nagyobb a forgalom. Elsősorban a fürediek és környékbeliek éltek eddig a lehetőséggel. Ahogy nő a nyitvatartási idő, egyre több látogatóra számít az üzemeltető. Jövő héttől elindulnak az edzések és a tanórák is. A helyi vízilabda-, úszás- és szinkronúszás oktatás elsőbbséget élvez a létesítmény időbeosztásában, de a nagyközönség az edzések ideje alatt sem szorul ki az uszodából. Ilyenkor a nagymedencét megosztják úgnevezett mobil sáncokkal.

 

Ingyenes a tanórai úszásoktatás

A tanórai úszás a gyerekeknek ingyenes, mivel ennek díját az iskolafenntartó állja, a délutáni, oktatók vezette foglalkozásokért viszont már fizetni kell. A február 6-ig tartó próbaüzem idején fél áron lehet belépőt vásárolni, egyébként a felnőtt jegy 1200, a diák 900, a gyermek/nyugdíjas 700 forintba kerül. A balatonfüredi lakcímmel rendelkezőknek, családosoknak, bérletet vásárlóknak kedvezmény jár. Három éves korig a belépés ingyenes. A wellness szolgáltatásokat a felnőttek 900 forinttért vehetik igénybe. Parkolni ingyenesen lehet az uszodánál, vagy a szomszédos szabadidő központnál.

Az új füredi sportlétesítmény tulajdonosa a tisztán önkormányzati tulajdonban lévő Balatonfüred Vízilabda Sportjáért Közhasznú Alapítvány. A helyi önkormányzat kulcsszerepet vállalt a társasági nyereségadó-rendszeren keresztül érkező támogatás megszerzésében. A kormány 350 millió forintos támogatást biztosított a kiemelt jelentőségű sportberuházássá nyilvánított uszoda építéséhez. A létesítményt a szintén teljes egészében önkormányzati tulajdonú Észak-Balatoni Regionális Konferencia Központ Kft. bérli és üzemelteti, csakúgy, mint a szomszédságában lévő Balaton Szabadidő Központot.

 

Szerepet kap az idei úszó-világbajnokságon

Balatonfüred több sportág számára, így a vizes sportok tekintetében is elsősorban az utánpótlás-nevelésre rendezkedett be – mondta Majer Tamás -, de az új uszoda egy 150 férőhelyes mobil lelátóval felnőtt vízilabda vagy úszóversenyek megrendezésére is alkalmassá tehető.

A helyi önkormányzat által megfizetett fenntartási költségek alakulásáról Majer Tamás szerint még korai lenne becslésekbe bocsátkozni. Az idei vizes világbajnokságról pedig egyelőre annyit lehet tudni, hogy a nevezések január 17-én indultak. A nyíltvízi úszószámok versenyzőinek a füredi uszoda biztosít majd edzési és bemelegítési lehetőséget. A 2017-es magyarországi Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokságot július 14-30 között rendezik meg, és kétségkívül az idei év legjelentősebb hazai rendezésű sporteseménye lesz – mondta az ügyvezető.

(19:26)