Havonta hetet, nyolcat ügyel egy Balaton-parti orvos (sonline.hu)

Már a balatoni szezon kezdetén, júniusban gondot jelentett számos tóparti településen az orvosi ügyelet ellátása. A doktorok szerint mára elfogytak az úgynevezett utazó orvosok, azóta sem oldódott meg a Balaton-parti nyári orvosi ügyelet kérdése.

 

Mivel nem érkeznek ügyelni orvosok a magyar tengerhez, a helyi doktoroknak kell megoldaniuk a feladatokat. Azt mondták, év közben sem könnyű ez a feladat – tekintve, hogy kevés a háziorvos –, de a szezonban jelentősre duzzad a települések lakossága az üdülők miatt.

Balatonboglár kilenc településsel együtt szervezi mintegy 11 ezer lakos ellátását, ez nyáron 45 ezerre nő. Egy társulást hoztak létre, melyben a balatonboglári egészségügyi központ koordinálja az ügyeleti munkát. Balázs Lajos főorvos kérdésünkre elmondta: a helyzet nem oldódott meg, sőt! – Ezt hosszútávon egyszerűen nem lehet bírni – mondta az intézményvezető. – Havi hét-nyolc ügyeletet vállalok, ami azt jelenti, hogy napi 24 órában dolgozom, és másnap folytatom, hiszen sebész vagyok.

Balázs Lajoson kívül még négy orvos ügyel a térségben, ám ennél jóval többre volna szükség. – Praxisonként három ügyeletet kellene vállalnia minden családorvosnak – közölte érdeklődésünkre Mészáros Miklós, boglári polgármester. – Összehívtuk a társulás polgármestereit, hogy megoldást találjunk a problémára. Ugyanis vannak olyan települések, amelyek háziorvosai egyszerűen nem hajlandóak ügyeletet vállalni.

Balatonboglár polgármestere hozzátette: az önkormányzatoknak kulcsszerepe van a megoldásban. Hiszen ők vannak közvetlen kapcsolatban a doktorokkal. Ráadásul a családorvossal az önkormányzat általában úgy köt szerződést, hogy abban az ügyelet is benne foglaltatik.

– Felszólítottuk az önkormányzatokat és a családorvosoknak augusztus 10-ig van idejük arra, hogy nyilatkozzanak vállalnak -e ügyeletet – húzta alá Mészáros Miklós. – Ha nem sikerül egyenlően megosztani a feladatokat, fel fogjuk mondani az ügyeletre létrehozott társulást.

Balázs Lajos főorvos elmondta, roppant leterhelt az a kevés doktor, aki ügyel. – Nagyon nagy türelem és odafigyelés kell a kollégák részéről a páciensek felé – magyarázta a szakember. – Amikor azonban ennyire leterheltek, ez már nem olyan, mint lennie kellene. Huzamosabb ideig ezt nem lehet vállalni, különben azt a néhány orvost is elveszítjük, aki még hajlandó dolgozni.

(A hirbalaton.hu értesülései szerint Fonyódon például több szakellátást, illetve ügyeletet is rég nyugdíjba vonult, valamint más településekről ingázó orvosokkal biztosítanak.)