Hatékonyak a polgárőrök Balatonszárszón (somogytv.hu)

Drasztikusan csökkent a nyaralóbetörések száma, amióta a polgárőrség fokozottan ellenőrzi az üdülőterületet Balatonszárszón. Korábban komoly gondot jelentett ősszel és télen a nyaralók biztonsága, hiszen az üresen álló épületek sokszor rablók áldozatai lettek. Pár éve azonban változott a helyzet a balatoni településen.

Az önkéntesek naponta figyelik az üdülőövezet üresen álló épületeit. Ősszel és télen ugyanis alig járnak le a tulajdonosok. Ilyenkor a polgárőrök ellenőrzik a házakat.

Apáti Kinga Csilla, elnök, Balatonszárszói Polgárőr Szervezet:
– Figyelünk a nyitott kapukra, a felhúzott redőnyökre, esetlegesen a betört ajtókra, ablakokra mindenképpen. Minden nap két polgárőr szolgálatban van, összesen 30-an vagyunk, és ebből 25 szolgálatra kész bármikor.

A település forgalmasabb utcáit ugyanúgy ellenőrzik a helyi polgárőrök, mint a nyaralóövezetet.

A polgárőrök figyelő szolgálatának köszönhetően ma már alig történik bűncselekmény a településen – értékelte az eddig elért eredményeket Dorogi Sándor polgármester.

– Az elmúlt 5 évben Szárszón alig történt olyan bűneset, amely szóra lenne érdemes. És, ami másik nagy öröm számomra, hogy nagyon sokan megkeresnek társközségek, hogy áruljam el, hogy mi ennek a titka és milyen feladatokat kell megoldani ahhoz, hogy ők is ilyen biztonságban éljenek – számolt be a polgármester. Erre az eredményre és munkára már a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács is felfigyelt – tette hozzá. A korábbi évek gyászos betörési mutatói vezettek oda, hogy elhatározták, a polgárőrségre építve védik meg a nyaralókat.

Dorogi Sándor így idézte fel a korábbi állapotokat: “Szinte folyamatosan, minden napra jutott egy bűncselekmény. Hát, a legnagyobb tragédia az volt, amikor az üdülőket folyamatosan feltörték, a csatornákat elvitték, volt, amikor a kazánokat kiszerelték, épülő-félkész házakból mindent elvittek. Tehát, ezek voltak a legnagyobb problémák, hogy itt maradnak az üdülőegységek gazdátlanul.”

Ma már a polgárőrök mellett a térfigyelő kamerák is vigyázzák a települést, ahol rendszeresen tájékoztatják a helyieket es az itt pihenőket, hogy miként tudják értékeiket megvédeni. A polgárőrök naponta 800 helyi ingatlant és mintegy 2500 nyaralót ellenőriznek.