Határvédelmi feladatot kaptak a balatoni vízi polgárőrök (tvkeszthely.hu)

A Tiszán teljesítenek szolgálatot a balatoni vízi polgárőrök. Az egyesületet arra kérték fel, hogy egy hajóval és négy fővel segítsék az ottani szervek munkáját. A Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület keszthelyi hajóját ma emelték ki a magyar tengerből, hogy vasárnap elindulhassak vele Csongrád-Csanád megyébe.

 

Rendszeresen teljesítenek szolgálatot a Balatonon a vízi polgárőrök ezzel a Quicksilver 500-as hajóval. A Keszthelyi József Attila Vitorlás Sportegyesületnél állomásozó jármű és négy polgárőr a Tiszára indul. Az Országos Polgárőr Szövetség felkérésére egy hétig fognak határvédelmi feladatokat ellátni Szeged és a szerb határ között.

Kerekes Péter ny. r. alezredes, a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület elnöke: „Biztos, hogy érdekes lesz. Voltak lenn már tőlünk a Tiszán, fogtak migránsokat, illetve menekülteket és minden nap van valami intézkedése a rendőröknek, illetve a határőrizeti szerveknek, úgyhogy nagy valószínűséggel nekünk is lesz dolgunk.”

A rendőrségnél elsősorban elfogó hajóként alkalmazták az ilyen típusú járműveket. Az öt méter hosszú és 750 kg súlyú hajó állandó személyzete két fő, szükség szerint még három személy fér el a fedélzeten. A vízi polgárőrök szorosan együttműködnek majd az ottani vízirendőrökkel és Honvédséggel. A tervek szerint két polgárőr és egy vízirendőr fog 12 órás váltásban szolgálatot teljesíteni.

„A Balatonon teljesítettünk eddig szolgálatot. A Tisza, mint folyóvíz teljesen másképp viselkedik, mint a Balaton. Nekünk is ez gyakorlat lesz, gyakorolni fogunk az ottani vízirendészettel összhangban” – mondta Bokor Csaba vízi polgárőr.

A polgárőrök vasárnap indulnak Szegedre és hétfőtől állnak szolgálatba. A Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület 2008-ban alakult. A Somogy Megyei Polgárőr Szövetséghez tartoznak, de a hajóik Zala megyében vannak. Az egyesület hatásköre a Balaton és a Kis-Balaton teljes vízterületére kiterjed. Tagságuk 52 főt számlál.

A Keszthelyi Tv híradása itt található.