Hat balatoni élmény, amivel a nyarat sem kell megvárnunk (termalfurdo.hu)

Ha kedvünk támad túrázni, majd festői panorámában gyönyörködni, ha vártúrára indulnánk, vagy inkább a föld alá, esetleg egy izgalmas múzeumot látogatnánk, akkor vegyünk az irányt a Balaton felé most tavasszal – adnak tippeket a termalfurdo.hu oldalon.

Másszunk magasra a festői panorámáért!

A Balaton egyik legszebb panorámája kétségtelen az északi parton fekvő, 18 méter magas badacsonyi Kisfaludy-kilátóból nyílik, de mielőtt felérnénk a kilátóba, nem hagyhatjuk ki a szerelmesek forrását sem. A fonyódi Várhegy kilátó 231 méteres magasságban egy Árpád kori földvár maradványaira épült, belátható a Balaton teljes nyugati és középső medencéje, még a Tihanyi-félszigeten túl is ellátni. Badacsonyra a legszebb kilátást a balatongyöröki Szépkilátó adja, amit a Nyugat-Balaton kapujának is hívnak. 165 méteres magasságban emelkedik ki az egyik legkülönlegesebb magyar kilátó, a balatonboglári ufó, melyet évente több tízezren látogatnak.

Túrázásra fel!
Rejtélyes erdők, szikrázó vízpartok, lenyűgöző panorámájú hegycsúcsok várnak a Balaton környékén a túrázókra. A Tapolcai-medence tanúhegye a 415 méter magas Szent György-hegy, és itt találjuk az ország leglátványosabb oszlopos bazaltorgonáit, amik 30-40 méter magasak, a Balaton-felvidék ezen részén 4 km hosszú, 7 állomásból álló tanösvény vezet.

A Szent György-hegyi turistaházat, a Jégbarlang üreget, Lengyel-kápolnát sem szabad kihagyni az út során. A fárasztó hegyi túra után látogassuk meg a Hévízi gyógyfürdőt, autóval 35 perc alatt ott is vagyunk. Ezen kívül a 338 méter magas Hegyestű is ismert látnivaló Monoszló és Zánka között, így a Káli-medence körbetúrázása is szuper programnak ígérkezik.

Várbéli kalandok

Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű vára, a Szigligeti vár, amely a Balaton északi partján a vulkanikus hegy kúpján emelkedik 230 méteres magasságban. A Sümegi vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, amely a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült. Csobánc vára a 13. században épült 376 méter magas hegyen, ma már csak várrom. A bakonyi várak közül az egyik legimpozánsabb a tatárjárás utáni évtizedekben épült cseszneki vár, a magyar középkor egyik nevezetes erődítménye pedig a nagyvázsonyi Kinizsi-vár.

Földalatti izgalmak

Az egyetlen barlang az országban, melyet csónakkal járhatunk körbe, a Tapolcai-tavasbarlang, melynek új fogadóépületben, interaktív kiállításon ismerhetjük meg a barlangok izgalmas világát. A karsztvíz által kialakított barlangrendszer 270 méter hosszú szakasza járható be szárazon és vízen, 18 fokos hőmérséklete miatt érdemes rétegesen felöltözni.

A fokozottan védett balatonfüredi Lóczy-barlang gyalog félórás sétával érhető el, benn a hőmérséklet 12 fok, a villanyvilágítással ellátott, oda-vissza 120 m hosszúságú túrát szezonálisan (április 28–szeptember 30.), szakvezetés mellett, utcai ruházatban tehetik meg a látogatók.

Egy érdekes múzeum mindig jó ötlet

A Festetics kastély közelében találjuk a keszthelyi Marcipán Múzeumot és Cukrászdát, ahol egy állandó cukrászati kiállítást nyitottak 50 m2-en. Itt 20 vitrinben mintegy 100 marcipánból készített díszmunka található. A városban egyébként még Babamúzeumba, Cadillac, Nosztalgia és Giccs, Horrorárium és Kínzómúzeumba is beleshetünk. A balatonedericsi Afrika Múzeumba áprilistól várják azokat, akik nemcsak állatkertbe készülnek, hanem kíváncsiak az afrikai kultúrára. A tihanyi skanzenben romantikus, fehérre meszelt, nádfedeles házikók a XVIII-XIX. századi paraszti életformát elevenítik fel. Ezen kívül a Veszprémi Várbörtön, a bakonybéli Pannon Csillagda is izgalmas kalandokat ígér.

Spirituális élmények távol a város zajától
Európában az egyik legnagyobb buddhista létesítmény az a zalaszántói sztúpa, amelyben a történelmi Buddha földi maradványának néhány darabját őrzik. A különleges hófehér építmény 30 m magas és 24 m széles. A Sztúpa Buddha szellemét, ugyanakkor bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét is jelképezi, így ha spirituális feltöltődésre vágyunk, itt a helyünk!

Toszkán hangulatot idéz a kövesdi templomromhoz vezető útszakasz, ahonnan még a Balaton is látható, a templomrom pedig forrásokkal, és fákkal van körülvéve, így itt is átjárhat a nyugalom érzése. Hasonló élmény érhet akkor is, ha a Lengyel-kápolnát választjuk a Szent György-hegy lábánál. Innen beláthatjuk a badacsonyi hegygerincet, a szigligeti várat, és a Balatont is. A szőlőültetvények mellett még a bazaltoszlopokat is megcsodálhatjuk.