Három újabb Balaton Díjas

Három Balaton Díjat osztottak ki a Balatoni Szövetség szerdai közgyűlésén Keszthelyen. Az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szervezet kitüntetéséből ezúttal egy szerkesztőség, egy yacht club, és egy szociológus részesült.

A díjazottak balról jobbra: Oláh Miklós szociológus, Böröcz István a BYC igazgatója, valamint Kálomista Gábor, a Balatoni nyár producere (fotó: hirbalaton.hu)

 

A díjakat Balassa Balázs, a szövetség elnöke adta át. Az elhangzott laudációkból kiderült, ki mivel érdemelte ki az elismerést:

A Balatoni Nyár című műsor szerkesztősége évek óta minden nyáron, 10 héten keresztül Révfülöpről népszerűsíti a Balatont. Nincs még egy ilyen műsor, amely ekkora teret biztosít az országhatárokon belül és kívül is egyaránt a Balatonnak. A műsor fontos missziója, hogy bemutassa a Balaton-parti településeket, azok különlegességeit, szokásait és kulturális programjait. Az utóbbi években már a Balatontól távolabbi, a tó vonzáskörzetében található települések bemutatása is szerepel a Balatoni Nyárban. A műsor komoly értéke, hogy tudatosítja a nézőkkel, a Balaton régió nem csak turisztikai célpont, hanem egy olyan térség, ahol egész évben élnek emberek.

 

A Balatonfüredi Yacht Club (BYC) tavaly ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját. A nagy múltú klub hazánk első, és ezáltal a legrégebbi vitorlás egyesülete. Mára a hazai vitorlássport egyik vezetőjévé vált, nemzetközi szinten is folyamatosan képviselve, és ismertté téve Balatonfüredet illetve a Balatont. A klub tagjai közül többen is olimpikonok, versenyzői több világ és európai eseményről tértek vissza eredményesen.

A BYC számos európai és világbajnokságot rendezett. Ifjúsági sportolókat képez, utánpótlása országosan a legjobbak között van és külföldön is jól teljesít. A gyerekek között akadnak olimpikonok, világ – és Európa bajnokok is. A klub nyári gyerektáboraiban minden évben több száz gyerek tanulja meg a vitorlázás alapjait, és szerez új ismereteket a környezeti értékekről, környezetvédelemről.

A BYC komoly sportdiplomáciai tevékenységet is folytat. Tagjai közül többen nemzetközivitorlás szervezetek vezetőségében tevékenykednek, és képviselői dolgoznak az Európai Vitorlás Szövetségben, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökségében, az MVSZ különböző bizottságaiban, valamint megyei szinteken is.

 

Oláh Miklós társadalomtudományos kutatási tapasztalata miatt kapott felkérést arra, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezetének Társadalomtudományi Kutatócsoportját megszervezze, irányítsa. Ezt a munkát 2001 óta végzi.

Évtizedek óta aktív közéleti és civil szervezeti tevékenységet folytat a Balaton partján a Balaton érdekében. Többek között alapító tagja volt a Comitatus alapítványnak és a Magyar Politikai Intézetnek, tagja a Magyar Szociológiai Társaságnak és a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának. Elnökségi tagja, majd évekig alelnöke volt a Balatoni Civil Szervezetek Szövetségének. Jelenleg is kuratóriumi elnöke a Nyilvánosságért és a Civil Társadalomért Alapítványnak.

Szakértelmét dicséri a Balaton monitoring rendszer kialakítása, amely a Balaton fejlesztéshez szükséges dokumentumok alapjául szolgált az eddigi összes uniós programozási időszakban.