Három csodálatos hely a Balatonnál, ahová télen is érdemes elmenni (szeretlekmagyarorszag.hu)

Irány a tó nyugati vége: fürödj meg a világon egyedülálló gyógytóban, kóstolj remek ételeket, próbáld ki a kényeztető wellnesst és sétálj egy ősi történelemmel és kultúrával rendelkező városban.

A Balaton télen is csodás hely a pihenésre. Ilyenkor a csendesebb, nyugodtabb arcát mutatja a magyar tenger, de partján sokféle lehetőséget kínál a kikapcsolódásra. A nyugati végén számtalan borászat, meleg vizes fürdőhely, remek étterem, múzeumok, kirándulóhelyek közül lehet válogatni – gyűjtötte össze a téli kikapcsolódásra is érdemes helyeket a szeretlekmagyarorszag.hu.

A változó szokásokat követve az elmúlt öt évben közel 50 százalékkal nőtt azoknak a vendéglátó egységeknek, borászatoknak a száma, amelyek egész évben nyitva tartanak a Balatonnál, és a szálláshelyek is egyre több programot kínálnak a vendégeknek. Érdemes hát útra kelni.

A Balatont, Közép-Európa legnagyobb tavát ilyenkor többnyire a kirándulók és a gasztroturisták keresik fel, de az úszni, fürdeni vágyók sem fognak csalódni.

Hévíz

A Balatonhoz közel egy világhírű természeti csoda várja a látogatókat. Hévíz már az ókorban is legendás hely volt, és népszerűsége ma is tart, ez a hely a legnépszerűbb magyar vidéki úti cél. Számos legenda is fűződik az évezredek óta ismert Hévízi-tó gyógyító hatásához. Az sem véletlen, hogy a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógytó több mint 200 éves fürdőhagyománnyal rendelkezik.

– A világ legnagyobb termál tavában, nyíló tavirózsák között úszni kihagyhatatlan élmény! A Hévízi-tó hőmérséklete egész évben 24 – 38 fok között mozog, így akár az őszi-téli hónapokban is, a szabad ég alatt élvezhetjük a természetes meleg vizet – mondta H. Horváth Orsolya a Hévízi Turisztikai Kft. ügyvezetője. – Hévízen a mozgás és a pihenés kéz a kézben járnak, hiszen a termálvíz kifejezetten jótékony, lazító hatással bír az aktív sportban igénybe vett izomzatra. Nem is beszélve a kényeztető masszázsokról és szauna programokról, amelyek tökéletesen feltöltik a játékosokat egy-egy kiadós golf party után – folytatta.

A fürdés mellet több látnivaló is vár, a közelben védett lápterületet van, kellemes sétát lehet tenni a Dr. Schulhof Vilmos sétányon, vagy nézd meg a héttornyú Szentlélek római katolikus templomot. Egregyen – az egykori önálló településen – áll a 13. századi templom. A Városháza előtti téren a Nymphae című díszkutat, de a régi villákat is érdemes megnézni.

Zalacsány

Hévízhez közel, Zalacsányban található Magyarország egyik legjobb golfpályája, amely tavasztól késő őszig várja a sport szerelmeseit, ám télen is kínál különleges élményeket.

A vidék is nagyon szép. A település már a római korban is lakott volt, A középkorban itt gazdag növény- és állatvilág, tölgy és bükkerdők voltak, a falut és környékét a Zala árterülete vette körül. A Batthyány család tagjai az 1500-as években kerültek a környékre és Csányban két – máig álló – kastélyt is építettek. Ha sétálnál egyet a vidéken, akkor keresd fel a Csányi-család 19. század elején épült mauzóleumát, vagy a Körtvélyesi átalakító erdőt, benne Árpád-kori földvár (Zsidóvár), és tanösvényt. Hangulatos hely a 4 méter mély víztározó is, amely a Kettős-patak felduzzasztásával jött létre 1991-ben.

A volt Batthyány-kúria egy ősfás park közepén áll, az épületben egy kastélyszálló működik. Parkjában szabadtéri termálmedence, gyermekjátszótér, strandröplabda, minigolf-, footgolf- és teniszpályák, lengőteke, grillterasz, és bár található. A vele szomszédos Batthyány Kúriában szintén elegáns szállást alakítottak ki.

Keszthely

A kultúrát kedvelőket pedig várja a régió egyik legszebb városa, Keszthely. Ahol a Festetics-kastély, a Kastély Főúri Enteriőr Kiállítása, a Hintókiállítás, a Történelmi Modellvasút Kiállítás, a Főúri Utazások Kiállítás az Amazon Házban és a Vadászati Múzeum, valamint a Balatoni Borok Háza, a Pálmaház és a Madárpark is sok-sok látnivalót kínál.

Van itt Cadillac Múzeum is, érdekes a Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeuma vagy a Georgikon Majormúzeum. Élvezetes látványt nyújt, és persze egy kóstolót is érdemes tartani a Marcipán Múzeum és Cukrászdában. A történelmet kedvelőknek pedig ott a Keszthelyi Néprajzi Múzeum – Panoptikum – Csigaparlament, a Rádió és Televízió Múzeum, vagy a Belvárosi Plébániatemplom.

Itt áll Szendrey Júlia szülőháza Szendrey-telepen. Fenékpusztán a római Valcum romjait érdemes felkeresni, vagy jó időben a Fenékpusztai Madárvonulás-kutató Állomást. A gyerekeket biztos érdekli majd a Babamúzeum és a Vasúttörténeti Múzeum. Ha pedig egy kis téli túrára vágysz, akkor a város déli határa közelében kezdődik a Kis-Balaton nádasrengetege.