Három Balaton-parti strandon bevezették a gasztrojegyet, más néven büféjegyet (veol.hu)

Sokat várnak a gasztrojegy, más néven büféjegy bevezetésétől három északi parti balatoni strandon is, amelynek a lényege, hogy nem kell megvenni a napi belépőt annak, aki csak étkezni szeretne.

 

– Mi régóta tudjuk, hogy ha arra akarjuk alapozni a büfé üzemeltetését, hogy aki strandolni bejön, az hátha nálunk eszik, akkor marad a mirelit és a rossz minőség – mondja Nagy Attila, aki strandbisztrót üzemeltet a Fövenyesi és a badacsonytomaji strandon is. – Úgy gondoltuk, hogy meg kell fordítani a dolgot, és ne a strandért, hanem a finom és igényes ételekért jöjjenek be a vendégek.

2015-ben átalakították a kínálatot, és egy neves séffel együtt, csak helyi alapanyagokból dolgozó korszerű bisztrót hoztak létre. Az üzlet gyorsan népszerű lett, de a strandbelépőt annak is be kellett fizetni, aki csak enni szeretett volna. A települések képviselő-testületei a kezdeményezést támogatták, így most Udvariban és a Fövenyesen 250 forintért lehet gasztro/kerékpáros jegyet is váltani, amivel három órát lehet a strandon tartózkodni.

 

Ez egy kísérleti év

– Ez egy kísérleti év – mondta el Szabó László, Balatonudvari polgármestere. – Majd megnézzük a statisztikákat, összegezzük az eredményeket, és meglátjuk, hogy folytatjuk-e.

A tervek között szerepel kerékpártárolók és csomagmegőrzők kiépítése is, hogy a kerékpáros turistáknak is kedvezhessenek. A biciklisek ugyanis nem akarnak egy egész napot strandolni, néhány órát viszont szívesen eltöltenek, akár egy jó ebéd mellett a vízparton.

A badacsonytomaji képviselő-testület áprilisi ülésén változtatta meg a strandrendeletet a büfések kezdeményezésére – tudtuk meg a badacsonyi és a tomaji városrészek strandjait üzemeltető Városüzemeltető Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Bolla József elmondta, hogy a badacsonytomaji strandon június másodikától lehet úgynevezett büféjegyet vásárolni, kilencedikéig 25-en éltek ezzel a lehetőséggel.

– Kerestük a megoldást, hogy ne csak a strandolók kóstolhassák meg az általuk készített ételeket, hanem az áthaladó turisták, például a kerékpárosok, az itt csak megpihenők is. Ne kelljen egész napos belépőt fizetniük ezért, hogy itt étkezzenek. A szokásos belépési táblázat ezért idén nyárra kiegészült egy rubrikával, a büféjeggyel. A 200 forintos jegy mellé le kell tenni ötszáz forint kauciót, ezért két órán át tartózkodhat egy személy a strandon.

A két órába belefér egy fürdés, úszás is, a vendég használhatja a mosdót és minden más szolgáltatásunkat. Amennyiben kilépéskor fel tudja mutatni a belépőjegyet, a kaucióról szóló átvételi elismervényt és a büfében kapott blokkot, valamint két órán belül távozik, visszakapja a kauciót. Ha időközben úgy dönt, hogy inkább maradna még a strandon, akkor nem kapja vissza az ötszáz forintot. Viszont úgy összesen pont annyit fizet, mint ha belépőjegyet vett volna.

 

Már más fizetős strandok is érdeklődnek

A módszer iránt már más Balaton-parti fürdőhelyek is érdeklődnek. Pünkösdkor debütáltunk vele, bár még kevesen tudnak róla, de eddig 25-en éltek a büféjegy-vásárlási lehetőségével. Úgy gondolom, hogy kezdésnek ez nagyon jó – mondta Bolla József. Hozzátette, hogy pénztárzárás előtt két órával már nem adnak ki ilyen jegyet.

Tóthné Sápi Gyöngyi férjével üzemelteti az egyik büfét a tomaji strandon. Gyöngyi azt mondja, évek óta szerették volna a jegy bevezetését.

– Húsz éve vagyunk itt, azóta szerettük volna, hogy rossz időben is bejöhessenek a vendégek, akik csak étkezni szeretnének. Sok vendégünk volt az utóbbi napokban. Szerintem nagyon jó dolog a büféjegy, érezhető lesz a hatása, főleg rossz időben. De még sokan nem tudnak róla, meg kell ismerniük a lehetőséget. A nyaralósok szívesen lejönnének egy-két órára enni, gyönyörködni a Balatonban, mostantól ennek nem lesz akadálya – mondta Gyöngyi.