Harminckilenc pataknévből választottak a keneseiek  (veol.hu)

Bakó-patak lett a kenesei kispatak hivatalos neve a településen élők javaslatára. Az ünnepélyes patakavatót pénteken, a Pilinszky János Általános Iskola és AMI előtt tartotta meg közösen a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportja és a Balatonkenesei Városvédők.

A Balatonkenesei Városvédők vezetőségét a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportja kereste meg együttműködésre törekedve annak érekében, hogy a városon át a Balatonig folyó pataknak közösen nevet válasszanak. A NABE által kiírt pályázatra összesen harminckilenc ajánlás érkezett a településen élőktől, ezekből aztán közösen választotta ki a Bakó-patak nevet a városvédők vezetősége és a NABE tagsága- írja a Veszprémi Napló. A két szervezet múlt hét vasárnap társadalmi munkában együtt festette le a patak mellett lévő korlátot.

Thury Attiláné Zsuzsanna, a NABE helyi csoportjának vezetője a pénteki ünnepsége elmondta, a víz világnapjához kapcsolódva már két alkalommal szerveztek a patak mellett állomásokkal, feladatokkal tarkított sétát a gyerekeknek, így próbálták megszerettetni a patak élővilágát, természeti környezetét, ebből fakadt az ötlet, hogy a frissen elnevezett patak vonalát az ünnepség után ismét végigsétálják a Balaton-partig, ahol a gyerekek szemétszedő akcióval járultak hozzá a természetes élővilág megóvásához.