Harminc éves fennállását ünnepli a Bakony Természetbarát Egyesület (veol.hu)

Megtartotta évértékelő közgyűlését a Bakony Természetbarát Egyesület, amely megünnepelte 30 éves fennállását is. Ismét Veszprém megye élére gyalogoltak a bakonyos bakancsosok, a megyében a legtöbb teljesítménypontot szerezve.

Nem tarthattuk meg időben évértékelő közgyűlésünket a koronavírus-járvány miatt, és a szervezett természetjárók komoly hátrányba kerültek a korlátozások miatt. Csak kisebb csoportokban túrázhattunk – mondta a veol.hu tudósítása szerint Harkai Ferenc egyesületi elnök a 2020-as év teljesítményének értékelését. Mint mondta, a pandémia miatt tavaly már év elejétől kimaradtak a nagyobb létszámú túrák, rendezvények a Bakony Természetbarát Egyesület tervezett programjaiból.

Harkai Ferenc kiemelte, a nagyobb létszámú túrák, rendezvények elmaradása komoly hátrányt jelentett a szervezett túrázók számára. Azonban nem mondtak le az erdőjárásról: kisebb csoportokban, szigorúan betartva az egészségügyi előírásokat, hódoltak szenvedélyüknek. A Bakony Természetbarát Egyesület elnöke megjegyezte, nagy meglepetésükre esetenként tömegekkel találkoztak az erdőkben.

A nehézségek ellenére 2020-ban a természetjáró szakosztályok közül ismét Veszprém megye élére került a megye legnagyobb taglétszámú egyesülete. A mintegy 150 aktív túrázó tavaly 508 nap gyalogtúrán 9373 kilométert teljesített. A kerékpárosok 129 nap alatt 8884 kilométert tekertek. A nyolc vízitúranap alatt 53 kilométert lapá­toltak, emellett magas hegyi és barlangtúrákat is szerveztek. A turistautak karbantartásán, felújításán 25 munkanap során 137 egyesületi tag vett részt, 62 kilométer turistautat tisztítottak meg, festették át a jelzéseket. Összesen 705 túranapon 2664 résztvevő 25 803 túrapontot gyűjtött, amivel tavaly ismét a megye élére kerültek a bakonyosok.