Harminc év civil munkáját féltik Balatonaligán (szabadeuropa.hu)

Harminc év civil munkáját féltik Balatonaligán, ahol a parti sétány kapcsán hosszú ideje dúl a vita a helyiek és a beruházó között. Bár korábban több ígéret is elhangzott a közösség megnyugtatására, mostanra újabb építési engedélyeket adtak ki a területen környezetvédelmi hatástanulmány nélkül. A part menti közparkban kikötőépület, a magas parton öt hatemeletes lakóház kapott engedélyt.

Az Aligai Fürdőegyesület helyettes vezetője a Szabad Erurópának adott nyilatkozatásban emlékeztetett arra, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter júliusban a parlamentben azt ígérte: a helyiek akarata ellenére nem indul beruházás a Balatonnál.

Én azok közé tartozom a kormányzatban és a kormánypártban, akik azt mondják, hogy a Balaton partjára csak azt és csak olyat lehet építeni, amit a helyi közösség megenged és lehetővé tesz. Ha a helyi közösség képviselő-testülete, amely a helyi demokrácia letéteményese, úgy dönt, hogy ez az ingatlan beépíthető, ezt a magyar Országgyűlésnek vagy a kormánynak kétségbe vonni joga nincsen” – írta akkor közösségi oldalán a miniszter.

Azt ígérte, hogy szeptemberben és az év utolsó negyedévében az Országgyűlés elé terjeszti az állami beruházások rendjéről, így a kiemelések rendjéről szóló jogszabálycsomagot, valamint a teljes építésügyi, így a Balatonnal kapcsolatos építésügyi szabályok felülvizsgálatát is.

Ezzel szemben most mégis kiadták az építési engedélyt a Club Aliga-beruházás részét képező kikötőépületre, amely egy közpark területén épülne meg. Mivel a kormány kiemelt beruházásnak minősítette a projektet, könnyedén építési területté minősítették át a közutakat és a közparkot. A helyi lakosok sérelmezik, hogy nem ismerhették meg az építési engedélyt és a terveket sem, nem észrevételezhették – mondta a Szabad Európának Bukovszki András, aki a balatonvilágosi önkormányzat képviselője is.

Hozzátette, hogy kiadtak egy másik építési engedélyt is, amely alapvetően megváltoztatja a természetes környezetet és a tájképet. A magas parton öt, 18 méter magas, hatemeletes lakóépület kapott engedélyt. Ez egy fél város, több mint száz lakás – magyarázta. A kormányhivatal nyilvános felületére csak egy helyszínrajzot töltöttek fel. Mivel utcaképet, látványtervet nem közöltek, a helyi lakosoknak esélyük sincs megismerni, hogy a magas part tetejére milyen volumenű épületeket terveznek – tette hozzá.

A cikk folytatása itt elolvasható.