„Hamvas koncert” Balatonfüreden (balatonfured.hu)

Hommage à Hamvas címmel gálahangversenyt ad Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész és a Mendelssohn Kamarazenekar. A koncerten olyan Schumann és Liszt művek szólalnak meg, amelyek hatással voltak Hamvas Bélára.

A Hamvas Napok keretében tartandó esten kiemelt szerepet kap Robert Schumann: Carnaval című zongoraciklusa, amely Hamvas egyik legjelentősebb irodalmi művét a Karnevalt inspirálta. A regény teljes tudatossággal követi a zongoradarab tételeinek hangulatait, pontosabban azok változásait.

Hamvas Béla már első regénye, az Ördöngösök eredeti, egyetlen megmaradt gépiratának példányában is a fejezetek előtt egy-egy Schumann Karneváljának tételcímeiből vett idézetet használt – márpedig az irodalomkritikusok abban egyetértenek az Ördöngösök a későbbi nagy regény, a Karneval előtanulmánya. Schumann hatása tehát konkrétan tetten érhető, de mi a kapcsolat Hamvas és Liszt Ferenc között?

A magyarsághoz, a magyar kultúrához és a történelemhez való viszony rendezése Hamvas számára kiemelt fontossággal bír, ahogy ez Liszt esetében is tudható. Magyarországi koncertkörútjai alkalmával hallott, cigányzenekarok által továbbörökített verbunkosok, csárdások, népies műdalok jelentették számára a magyarsághoz való kötődést. Nem véletlen, hogy Magyar rapszódiáit és a füredi koncerten felhangzó féktelen virtuozitású Magyar fantáziáját is e hatás alatt írta, miközben a magyarsághoz való tartozását zenében is fel akarta mutatni

– nyilatkozta a balatonfured.hu-nak Kováts Péter hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője.

A koncert nem véletlen, hiszen Hamvas Béla gondolkodására rendkívüli hatással volt a zene, több esszét és kritikát is írt, Schumann és Bartók pedig különösen lenyűgözte. Mélyen és átérzően közeledett a zenéhez, húga visszaemlékezése szerint Hamvas eredetileg nem is író, hanem zeneszerző szeretett volna lenni. Kitűnően játszott zongorán, a hangszerhez élete végéig különös kapcsolat fűzte.

A Hamvas koncert november 13-án, szombaton, 18.30-kor lesz az Anna Grand Hotelben.