Hamvas Béláról a magyar irodalom kultikus szerzőjéről emlékeztek meg Balatonfüreden

A hazai irodalom és bölcselet egyik legnagyobb huszadik századi alakjáról, a máig ellentmondásosan megítélt kultikus íróról, Hamvas Béláról Cserép László, a Hamvas Napok szervezője emlékezett meg a Tagore sétányon tartott hagyományos ünnepségen, felidézve a lassan 25 éves múltra visszatekintő rendezvény fontosabb pillanatait.

A szellemóriás hagyatékát ápoló Hamvas Béla Asztaltársaság az Európai kultúra válsága címmel hirdetett esszépályázatot, amelyre ötven mű érkezett, a legjobb írásokat tartalmazó kötetet mutatták be a Hamvas Napok keretében – írják a város honlapján.

Az volt a cél, hogy ösztönözzük a hazai írótársadalmat az esszéírásra. Voltak félelmeink, van-e létjogosultsága ennek, hiszen ki ír ma esszét? A pályázók inkább tanulmányokat írtak, klasszikus esszé nem érkezett. De a kötetbe szedett írások érdemben foglalkoznak az európai kultúra válságával, különböző megközelítéseket olvashatunk, és vannak művek, amelyek új látószöget hoznak be – fogalmazott Tóbiás Krisztián költő, az esszépályázat zsűrijének tagja, a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban rendezett kötetbemutatón.

Stamler Ábel vallástudós hangsúlyozta: az írásokból számára az derült ki, hogy permanens válság van a nyugati kultúrában. – Kérdés, hogy erre a válságra természetes folyamatként tekintünk, esetleg kataklizmaként? Egy mesterséges állapottal szembesülünk vagy ellenkezőleg egy természetes átalakulás részesei vagyunk? A kötetet elolvasva válaszokat kaphatunk a kérdésekre – mondta Stamler Ábel.

Az esten elhangzott, a Hamvas Béla Asztaltársaság újabb esszépályázatot ír ki.