Hamvaiból éledt újjá a magyar turizmus, de nagyon hiányoznak a külföldi vendégek (portfolio.hu)

Júliusban már erősödött a magyar turizmus az előző hónapokhoz képest, miután a járvány első hullámában elrendelt legfontosabb korlátozások feloldódtak. A belföldi turizmus élénkült elsősorban, miközben a külföldi vendégek továbbra is elmaradtak. A vendégéjszakák száma júliusban 42%-kal csökkent éves alapon. Összességében a nyáron a szálláshelyek bevétele sokkal alacsonyabb volt az ilyenkor megszokottnál. A legnépszerűbb régió a Balaton volt.

Júliusban a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 75, a belföldi vendégek által eltöltötteké 18%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest, derült ki a KSH adataiból. Az összes vendégéjszaka 82%-át a belföldi vendégek töltötték el.

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 41%-kal volt kevesebb. “Részben a korlátozások május végi feloldásának köszönhetően a belföldivendég-forgalom júniusban kezdődött dinamikus növekedése júliusban is folytatódott, a vendégéjszakák száma a háromszorosára nőtt az előző hónaphoz viszonyítva” – írja a KSH.
Ahogy a fenti grafikonon látható, a tavaszi hónapok teljes összeomlása után már erősödik a turizmus, azonban a külföldi vendégek hiánya nagyot ront az összképen.

2020. júliusban az előző év azonos hónapjához képest:

A külföldi vendégek száma 76, a vendégéjszakáké 75%-kal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 166 ezer vendég 478 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában vagy kempingben szállt meg. Az éjszakák száma a szállodákban közel ötödére esett vissza. A kempingekben, panziókban és az üdülőháztelepeken 57−60%-os, a közösségi szálláshelyeken 91%-os volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű, 88%-os csökkenés Budapesten történt.
A belföldi vendégek száma 12, a vendégéjszakáké 18%-kal visszaesett. A vendégszám 758 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,1 millió volt. Tízből 6 éjszakát szállodákban töltöttek, ahol a csökkenés mértéke 8,6%-os volt. A panziók a szállodákkal ellentétben 2,5%-kal több éjszakát regisztráltak. A kempingekben az előző év júliusi forgalom kétharmada jelentkezett. A legnépszerűbb régió a Balaton volt.

A teljes cikk itt elolvasható.