Hamarosan újra lakható a nágocsi anyaotthon egy éve leégett épületszárnya

Mintegy 40 millió forintból sikerült helyreállítani a nágocsi anya- és csecsemőotthon tavaly karácsony előtt leégett épületszárnyát. Hamarosan birtokba vehetik az adományokból bebútorozott, felszerelt helyiségeket a bajba került anyák és gyermekeik.

A nágocsi anyaotthon tavaly leégett, felújított épületszárnya (Fotó: hirbalaton.hu)

Nagy Csabáné Judit lelkész, a református egyház üzemeltetésében lévő nágocsi “Árvácska” anyaotthon vezetője elmondta, a püspöki hivatalnak és az adományozóknak köszönhetően sikerült újjáépíteni az intézmény négyapartmanos szárnyát. Az anyaotthon jobb szárnya esett a tűz martalékául, de sérült az egész épület vízrendszere, áramellátása, fűtése is. Reményeik szerint a biztosító állni fogja a költségek tetemes részét.

Tavaly az egész ország megmozdult, hogy segítsen rajtuk, rengeteg ruha, élelmiszer érkezett, amiből más otthonoknak, a környékbeli falvakban élő rászorulóknak is jutott.

– Az adományok mögött meghúzódó, felénk áradó figyelemből, szeretetből is töltekezünk – mondja Judit asszony elmesélve, hogy az adakozók között akadnak egészen kispénzű emberek, és hajdani lakó is.

Jelenleg 7 anya és 13 gyermek lakik a Balatonföldvártól 24 kilométerre található otthonban, amely hamarosan újra 35 bajba jutott befogadására lesz alkalmas.

A hirbalaton.hu ottjártakor éppen Tabról és Fonyódról érkezett adomány az intézménybe. Pakolás közben jött a telefon, egy apának és gyermekének keresnek sürgősen helyet családvédők, amiben az anyaotthon nem tudott segíteni, csak egy másik intézmény telefonszámának megadásával.

Mint kiderült, női ruhából még mindig van bőven, gyerek ruhákból viszont sosem elég. Ezen kívül a tartós élelmiszernek, tisztító szereknek, és a megújult szárny berendezéséhez szükséges szőnyegeknek örülnek a legjobban az Árvácska anya- és csecsemőotthonban.

 

A továbbiakban dolgos kezekre lenne leginkább szükség

A helyreállítás befejeződött, most az utómunkálatok következnek: az udvar, a játszótér rendbetétele, a még fennmaradó építési törmelék elszállítása, mind-mind dolgos kezekre várnak. Ezek a tennivalók, valamint a természetbeni adományok hatalmas mennyisége rengeteg kétkezi munkát igényelnek: a ruhanemű és egyéb adományok rendezése, raktározása még hetekig eltart. Az adományok azon része, amit az anyaotthon nem tud felhasználni és raktározni “tovább adományozásra” várnak.

Ilyen volt az otthon egyik tűz martalékává vált apartmanja

..és ilyen lett

 

Aki nagyon akar élni, az talpra áll

A négy saját és két örökbefogadott gyermeket felnevelő, nyugdíj előtt álló Judit asszony tavaly a tűzeset után így összegezte a tapasztalatait a hirbalaton.hu-nak: „Van, aki nem tud kiemelkedni abból a sorból ahonnan idekerül, ha heten húzzuk is felfelé, de aki nagyon akar élni, az általában csak pár hónapig marad nálunk, és sikerül talpra állnia.”

Az otthon mögött, vele egy udvarban magasodik a falu református temploma (Fotók: hirbalaton.hu)

 

A nágocsi anyaotthonról

A Dunántúli Református Egyházkerület Tanácsa 1993. január 15-i ülésén határozott úgy a megfogant élet védelme érdekében, hogy a nágocsi egyházközség üresen álló lelkészlakásában átmeneti otthont létesít, amelynek célja a válsághelyzetbe jutott anyák és gyermekeik megkülönböztetés nélküli ellátása, gondozása, képviselete – olvasható az egyház honlapján. Az átalakítás 1994. december közepén fejeződött be, az „Árvácska” 1995. január 12-én kezdte meg hivatalosan a működését.

(Az otthon neve és számlaszáma: Dunántúli Református Egyházkerület Árvácska Anya és Csecsemőotthon 10403916-39112613)