Hamarosan újjászületik és új funkciót kap a menhelyből lett gyermekkórház Veszprémben (veol.hu)

Évtizedekig árvaházként, majd negyvenöt évig gyermekkórházként működött a püspökkert déli oldalán Veszprém egyik legpatinásabb épülete, amely az Európa Kulturális Fővárosa programban újulhat meg 2023-ra. Az épület történetéről Márkusné Vörös Hajnalka levéltáros, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. programfejlesztési tanácsadója adott tájékoztatást a veol.hu-nak.  Az építés előzményeihez 120 évet kell visszaugranunk az időben.

– A magyarországi gyermekvédelem állami intézményhálózatát az 1901. évi VIII. törvénycikk alapján néhány év alatt hozták létre. 1901 és 1904 között állami költségvetésből 18 gyermekmenhely épült az elhagyott gyermekek számára, a program részeként a Közép-Dunántúl ellátására Veszprémben 1903–1904-ben épülhetett fel ilyen intézmény – mondta Márkusné Vörös Hajnalka. Az épületet alig egy év alatt húzták fel veszprémi szakemberek közreműködésével.

Hornig Károly püspök a külső-püspökkert déli oldalán mintegy két hold földet ajándékozott a városnak a gyermekmenhely elhelyezésére. A tervek elkészítésére Ybl Miklós építész unokaöccsét, Ybl Lajost kérték fel. A munka kivitelezésére az akkor 35 éves Csomay Kálmán építőmester kapott megbízást, aki a helyi iparosokat részesítette előnyben. Horváth Sándor kőfaragó a szobrász- és bádogosfeladatokat, ifjú Bognár János az ácsmunkákat, Aittner Gyula az épületfestést, Weisz W. Manó a villanyszerelést végezte. A csatornát az Abeles Miksáné és Fia nevű cég, egy helyi cementgyáros kivitelezte. A gyermekmenhely építését 1903. július 27-én kezdték el, decemberben már tető alatt állt, és 1904. július végére elkészült a Plosszer sétány (ma: Erzsébet sétány) végén a késő eklektikus stílusú, palotaszerű épület. A munkálatok fedezetét az alispán közbenjárására a vármegye és az államkincstár vállalta – részletezte a programfejlesztési tanácsadó. A gyermekmenhelynek építészetileg is megadták a módját, arányos formák, nagyvonalú méretek, igényes építőanyagok, üvegablakok, kovácsoltvas vízköpők és víznyelők, stukkódíszek jellemzik.

A cikk folytatása itt elolvasható.