Hamarosan új csomópontból indulnak a buszok a Balatonhoz is Kaposvárról (sonline.hu)

A távolsági és regionális buszjáratok a 2020. november 10-én átadott Kaposvári Közlekedési Központ új autóbusz-állomásáról indulnak, így az eddig használt ideiglenes buszállomás megszűnik, és módosulnak a járatok indulási kocsiállásai. A Budai Nagy Antal utcában, a vasútállomás előtt és a Dózsa György utcában, a színház mellett kijelölt ideiglenes megállóhelyeket a Volánbusz járatai a továbbiakban nem használják.

 

A nemrég átadott új, a mai kor igényeinek megfelelő autóbusz-állomás éves utasforgalma meghaladja a 4 millió főt, az indított járatok száma pedig a 90 ezret; az iskolai előadási napokon több mint 300 járat indul az állomásról és ugyanennyi érkezik oda. A kaposvári autóbusz-állomást 16 országos és 46 regionális buszvonal járatai érintik. Kaposvárról országos és regionális járatokkal Tatabánya kivételével a Dunántúl valamennyi megyeszékhelye – Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Veszprém, Székesfehérvár, Pécs és Szekszárd – közvetlenül elérhető. Budapestre a hét minden napján 5 járatpár biztosít közvetlen eljutási lehetőséget. A Balaton északi partján található települések közül Hévíz, Keszthely, Ajka, Tapolca, Sümeg, Zirc, valamint a nyári főszezonban Kehidakustány és Badacsony is elérhető közvetlen autóbuszjáratokkal. Az Alföld irányába Baja, illetve Szeged végállomással közlekedő járatok szintén érintik a kaposvári állomást. A város Balaton-parti kapcsolata is jelentős, az utazási igényeket munkanapokon Balatonlellére 9, Balatonboglárra 6, míg Siófokra 14 járat szolgálja ki.

Az új buszállomáson 23 „fűrészfogas” kialakítású, valamint 13, csuklós autóbuszok indítására alkalmas kocsiállást alakítottak ki; a Volánbusz járatai 21 kocsiállást használhatnak. A pályaudvaron korszerű utastájékoztató rendszer is működik, és valamennyi indulási kocsiállás elektronikus kijelzővel rendelkezik, amelyen az adott járattal kapcsolatos információk olvashatók. A váróteremben, az északi peronon, valamint a felvételi épület nyugati oldalán – a kerékpáros- és gyalogos-felüljárón érkező utasok tájékoztatására – összesítő menetrendi táblákat helyeztek el, amelyeken a pályaudvarról, illetve a vasútállomásról induló autóbuszjáratok és vonatok adatai jelennek meg. A peronokon és a váróteremben infóoszlopok is segítik az utasok tájékoztatását. A vizuális utastájékoztatás mellett az autóbusz-állomáson automatikus, hangos utastájékoztató rendszer és nyilvános wifiszolgáltatás üzemel. Az állomás teljes utasforgalmi területe akadálymentesített.

A teljes cikk itt található.