Hamarosan indul a Kultúrházak éjjel-nappal sorozat (mti/teol.hu)

Február 2. és 4. között immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozatot, amelynek idei szlogenje „Helyben van a sokszínűség”. A több száz helyszínre már most több mint ezer programmal regisztráltak az intézmények, de a várakozások szerint tovább bővül a lista. Az országos rendezvényhez a mai napig, azaz  január 26-ig csatlakozhatnak  a magyarországi és határon túli művelődési intézmények.

 

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, tavaly rekordszámú, mintegy hatszáz résztvevő intézmény szervezett programokat országszerte. Ebben az évben a Helyben van a sokszínűség szlogennel a szervezők arra akarják ösztönözni a résztvevő intézményeket, hogy minél szélesebb programkínálattal készüljenek a hétvégére.

– A Kultúrházak éjjel-nappal célja a kezdetektől fogva az volt, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a kultúrafogyasztás fontosságára és arra, hogy ez az intézményhálózat milyen fontos része a magyar kultúrának – hangsúlyozta Bordás István, a rendezvényt szervező Magyar Népművelők Egyesületének elnöke.

Mint mondta, ezek az intézmények vannak legközelebb az emberekhez és szinte minden településen minőségi programokat biztosítanak.

„Kulturális misszióként kezeljük, hogy a hazai közművelődési intézményeket minél közelebb tudjuk hozni a nézőinkhez”
– mondta Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós és rádiós médiaszolgáltatási igazgatója. Kiemelte: a közmédia hangsúlyosan koncentrál arra, hogy minél szélesebb műsorpalettán tudja bemutatni a kiemelt hazai kulturális eseményeket.

Idén a hagyományos táncházak, népzenei és néptánc-találkozók, farsangi programok mellett várhatóan az egyik leglátványosabb produkció a kínai festészet remekeit megidéző kínai táncelőadás lesz Százhalombattán.

A Lehet-e játék a technika kérdést a pécsi Lego-robotprogramozás és a kecskeméti rajz- és animációs filmiskola műhelyfoglalkozása válaszolja meg, a közösségi programok iránt érdeklődőket pedig kincskereső játékokra, römi versenyre, bridzspartyra, pingpong maratonra és csocsó bajnokságra is várják.

Lesz „művházi ottalvós buli” Balatonkenesén, Székesfehérváron és Vokányban, a vizuális élmények iránt érdeklődőket pedig a pécsi KépRegények Fényjátékára várják.

Az idén először három kiemelt helyszíne is lesz a rendezvénynek: február 2-án Budakeszin indul útjára az eseménysorozat, szombaton a nagyvárosok közül Székesfehérvár lesz a figyelem középpontjában, a kisetelepülések közül pedig Hidasnémeti élvez kiemelt figyelmet február 4-én.

A családok évéhez kapcsolódva a sorozat szombati napján három kiválasztott művelődési házban úgynevezett fordított napot tartanak majd, akkor a szülők is kipróbálhatják azokat a tevékenységeket, amelyekben a gyermekeik vesznek részt év közben. A szervezők ebben az évben is meghirdették a közművelődési intézményeknek szóló pályázataikat. Az #okosművház2018 innovációs kiírás a közművelődés hagyományteremtő és hagyományőrző szerepét erősítő módszereinek, formáinak, folyamatainak és jó gyakorlatainak bemutatására ad lehetőséget.

A #mindentegylapra! közművelődési plakátpályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat várják a szervezők, a #vanképedhozzánk? fotópályázatra pedig az intézmények mellett a közönség is pályázhat a programsorozat eseményein készült fotóival. A kiírásokról a rendezvény holnapján lehet tájékozódni.

A rendezvény Facebook oldalán meghirdetett szelfiversenyre a látogatók a kedvenc művelődési házuk előtt készült fotóikkal nevezhetnek. A legtöbb tetszést kiváltó kép készítője 30 ezer forint értékű kulturális utalványt nyer, míg a legtöbb képen szereplő művelődési ház 100 ezer forintos, műszaki cikkek vásárlására jogosító utalványt kap.