Halőrzés – második félévi mérleg

Július és november között 143 esetben tettek feljelentést a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. halászati őrei különböző szabályszegésekkel összefüggésben. Ez a szám arányait tekintve szinte pontosan megegyezik az első félévi adatokkal.

Összességében elmondható, hogy míg a nyári hónapok sajátossága a területi jegy nélküli és az engedély nélküli horgászat, addig az őszi fogasos szezon jellemzője a napi fogható mennyiség és az éves kvóta kijátszása– nyilatkozta a hirbalaton.hu-nak Havranek Mihály, a cég vagyonvédelmi és halőrzési vezetője.

A két nyári és három őszi hónapban 43 engedély nélküli horgász bukott meg az ellenőrzéseken, 15-en nem váltottak területi jegyet az állami horgászjegy mellé.
Nem lettek kevesebben azok sem, akik képtelenek leküzdeni mohóságukat és a megengedettnél több bottal igyekeznek több zsákmányt szerezni – 53 ilyen esetet regisztráltak a halőrök (sajnálatos módon arra is volt példa, hogy valaki öt(!) bottal kísérletezett). Három horgász akadt, aki a napi kvótánál több hallal igyekezett távozni a vízpartról.

Még mindig nagyon sokan próbálnak trükközni; vagy úgy, hogy nem írják be a kifogott halmennyiséget (23 esetre derült fény ebben az időszakban) vagy a fogási naplót igyekeznek szépítgetni különböző módszerekkel. Olykor halőreinket is ámulatba ejtik a pitiáner praktikák, radírozott majd újra írt dokumentumok. Fontos megemlíteni ugyanakkor, hogy az állami horgászjegy elengedhetetlen részét képező fogási napló manipulálása okirat hamisításnak számít.

Még mindig előfordul, hogy őrizetlenül hagyott felszerelések árválkodnak a vízparton, most három ilyen esetről számolt be a cég. Ezeket a horgászkészségeket a társaság begyűjti. Érdekes módon csak nagyon kevés esetben keresi a tulajdonosa az elhagyott eszközöket – mondta a szakember.

A végére maradt egy szépülő tendenciát mutató szabályszegés: öt hónap alatt egyetlen alkalommal találkoztak a halászati őrök olyan horgásszal, aki méreten aluli halat kívánt megtartani.

Az említett 143 feljelentés nyomán máig 114 határozat született és 1 930 000 Ft forint bírságot szabott ki a halgazdálkodási hatóság. A horgászrend ellen vétők összesen 498 hónapnyi eltiltással rontják a statisztikát.

(12:00)