Háló helyett szonárral lopják a halat (sonline.hu)

Jelentősen lecsökkent a hálós orvhalászat a Balatonon, helyette sokkal rafináltabb eszközöket vetnek be az önjelölt halászok. Az elmúlt években teljesen új jelenségekkel találkozhatnak a nyílt vízen a halőrök – erről Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (Balhal) vagyonvédelmi és halőrzési vezetője számolt be a sonline.hu-nak.

 – A felszedett orvhalász-háló mennyisége drasztikusan lecsökkent. A 2010-es évek elején még 14-15 ezer méteres hálókat találtak a Balatonon – mondta a halászati szakember. – Tavaly már csak 2000, idén eddig 2400 méternyit találtunk. A Vízirendőrség sem talál ennél többet. Az is változott, hogy a korábbi években relatív nagyok, általában 3-400 méteresek voltak a hálók, mostanra ezek lerövidültek: maximum 50-60 métereseket találunk, de leggyakrabban 8-10 métereseket húznak be a nádba.

Emellett a tilosban lógatók módszerei is megváltoztak: ma már inkább rendes horgászok képében tetszelegve igyekeznek kerülni a feltűnést.

– A lehalazást úgy oldják meg, hogy kimennek a saját horgászcsónakjukkal és kivesznek a hálóból a napi mennyiségnek megfelelőt – hívta fel a figyelmet Havranek Mihály. – Ezt aztán be is írják a fogási naplóba, így levédve magukat.

A halőrök küzdenek a jelenséggel, de nehéz bármit is tenni, hiszen a bizonyítás szinte lehetetlen ilyen esetekben.

A magyar tengernél az őszi időszakban jellemző igazán, hogy horgász-módszerekkel nagyobb mennyiségű nemes halat fognak ki, mint amennyit lehetne. Ráadásul sokszor vitorlásokkal üldözik a zsákmányt, vagyis a süllőt. Ám ebből naponta maximum három darab kerülhetne szákba, egyes horgászok azonban ennél jóval többet kifognak, amelyet aztán feketén értékesítenek – a sonline.hu tudomása szerint.

– Ha valaki ügyes és megtalálja a helyet, amelyre ma már különböző technikai megoldások vannak, akkor szerencséje is lehet – ismertette a tapasztalatokat a vagyonvédelmi és halőrzési vezető. – Szonárokat használnak, amelyek használatát ugyan a törvény tiltja, de a vitorlásoknak sok beépített navigációs eszköze van. Néha lehet is látni, hogy a vitorlások keringőznek a vízen, ilyenkor keresik a halakat.

A balatoni halgazdálkodási társaság igyekszik felvenni a harcot a tolvajok ellen, ám a vízen nehéz megközelíteni észrevétlenül egy vitorlást. A szigorúbb törvényi szabályozásnak köszönhetően mégis elmondható, hogy néhány év alatt lecsökkent a lopások száma, és a balatoni horgászok is sokkal szabálykövetőbbek – summázta a helyzetet Havranek Mihály.