Halpusztulás Balatonlellén: oxigénhiány végzett négymázsányi küsszel

Az elmúlt hétvégén Balatonlelle egyik strandján egy esővíz befolyónál négymázsányi szélhajtó küsz pusztult el. Az esetről lakossági bejelentéseket is kapott a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Az interneten több rémhír is szárnyra kelt, amiket a társaság a honlapján közzétett tájékoztatással kíván eloszlatni. Eszerint a halpusztulást a hektikus időjárás miatti oxigénhiány okozta.

Mintegy 420 kilogrammnyi elpusztult küszt gyűjtöttek össze a lellei kifolyóból. A pusztulásuk oka oxigénhiány volt. A sajnálatos eseményért a hektikus időjárás a felelős – olvasható a balatonihal.hu -n.

A szakemberek indoklása szerint az évszakra jellemzőtől eltérő hőingadozás megzavarja a halak téli pihenő időszakát. A lelleihez hasonló kisbefolyók vize sokkal gyorsabban melegszik fel, mint a Balaton víztömege, így a fagyokat követő enyhe időszakok esetén több fok eltérés is lehet a nyílt víz és a befolyó között. Ha ilyen esetben a csalogató melegebb vízre felhúzódnak a halak, majd az idő ismét visszahűl, a befagyó kis csatornában a jég alatt oxigénhiány alakul ki, amely halpusztulást okozhat. Minden bizonnyal ez a jelenség játszódott le hetekkel ezelőtt, majd a múlt hétvégén tapasztal 10 fok feletti melegfront hatására kiolvadt csatornában szem elé kerültek a tetemek. Szerencsére ezekben a kis vízelvezető árkokban rács gondoskodik róla, hogy nagyobb halak ne úszhassanak fel, ezért találkozhatunk zömmel csak a kis testméretű küsszel ilyen szerencsétlen helyzetben.

Hasonló jelenséget tapasztaltunk az év elején a balatonöszödi berek kifolyójában, valamint – bár jóval kisebb mértékben – Keszthelyen a Libás strand keleti oldalán lévő befolyónál.

Karácsony előtt a balatonboglári kikötőben volt tapasztalható oxigénhiányos állapot. Az ott korábban nem látott keszegsűrűséget valószínűleg a kárókatonák elől a kikötőbe bemenekülő halrajok okozták.

Bár sajnálatos események történtek, de a Balaton méretéhez és halállományához képest a halpusztulás elhanyagolható méretűnek tekinthető – olvasható a halgazdálkodási cég honlapján.