Hajózni szükséges – e tematika jegyében nyílik országos kerámia és gobelin biennále a Balatonon

Július 13-án, szombaton 16 órakor nyílik meg Keszthelyen, a Balatoni Múzeum Dísztermében egy országos kerámia és gobelin kiállítás.

Az idei kiállításra az ismert mondás „Navigare necesse est…”(hajózni muszáj) jegyében várják az alkotásokat a gobelin és keramikusművészektől.

A rómaiak nem számítottak az ókor leghíresebb vérbeli  hajós népei közé. Sem hajózástörténeti ismeretekre kiképzett katonáik, sem nagy navigációs ismeretekkel rendelkező hajóskapitányaik nem voltak, de bölcsesség jellemezte őket, tanultak a görögöktől és más ellenségeiktől vettek át, és módosítottak megoldásokat. Harcban egy carvus nevű csapóhidat alkalmaztak, és Karthágó feletti győzelmüknél csakúgy, mint az illyr kalózok megfékezésénél szerepe volt a hajózásnak. Tisztában voltak a tengeri kereskedelem és szállítás fontosságával, ezért biztatta Pompeius hajósait, amikor viharban gabonát szállítottak Szicíliából Rómába: „navigare necesse est, vivere non est necesse”, azaz „hajózni szükséges, élni nem”.

 „Liburnákat”, azaz vitorlákkal ellátott evezős hajókat, ”triérészeket” három evezősoros hajókat használtak előszeretettel, amelyek erősek, könnyen manőverezhetők voltak. Minden flotta más színűre festette a tornyait, a hajópalánkra pajzsokat festettek. Az ötsoros (vagy több-soros) hajókat egy idő után reprezentációra használták, amelyek közül bíbor lobogójáról fel lehetett ismerni a fővezér hajóját.

Az 1997-ben indult Pelso kiállítás sorozat a római korban itt élők kultúráját, hétköznapjait és ünnepeit kívánta a művészet valóságértelmezésével gazdagítva bemutatni, lehetőséget adva a művészeknek tág asszociációkra. Az idei tárlaton a textil és kerámia művek ismét együtt szerepelve reprezentálhatják művészetünk harmonikus sokszínűségét – jelent meg a kiállítás weboldalán.