Hagyományápolás és közösségépítés Tihanyban a Kecskeköröm ünnepen (veol.hu)

Elsősorban a helyi emberek jeles eseménye a Kecskeköröm ünnep, mely tisztelgés az ősi hagyomány előtt, és készülődés a küszöbönálló idegenforgalmi szezonra, mondta Tósoki Imre, Tihany polgármestere a szombati rendezvény programjairól, amelyeket a Belső-tónál rendeztek.

 

Megtelt érdeklődőkkel a páratlan természeti környezet Tihanyban, ahol a helyi művelődési ház szervezésében szombaton reggel bográcshoz álltak a magyaros ételfőző verseny csapatai, mások mellett Tósoki Imre, aki a többiekkel együtt számadógulyás-levest és pacalpörköltet főzött sertéskörömmel – írja a veol.hu.  Főzőkanalat ragadott a Tihanyi asszonykórus is: csülkös bablevessel rukkoltak ki, amelyet főtt savanyú káposztával készítettek el. A finomságokat arany minősítéssel jutalmazta a zsűri: Punk Ferenc csárdatulajdonos, Végh Endre, a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület elnöke és Czégai László tihanyi borász. A Kecskeköröm ünnepen elmaradhatatlan a jóféle tihanyi borok kóstolósa, ahogy történt ezúttal is.

A legfinomabb ételnek járó elismerést a Tihanyi Horgász Egyesület nyerte el a Kecskeköröm ünnepen egy kitűnő sertéspörkölttel. A magyaros étkek után nem maradt el a desszert sem, a jótékonysági süteményvásár a helyi óvoda, iskola és a Levendula Klub jóvoltából.

A nagy evések után adódott lehetőség egy kis mozgásra is, így Marsó Sarolta edző vezetésével lehetett túrázni a félszigeten, a helyi sport- és szabadidő-egyesület pedig sokféle sportprogrammal várta a családokat. A nemzetközi kerékpárversenyre hangolódva, mely érintette Tihanyt, bringás ügyességi pályán is kipróbálhatták magukat kicsik és nagyok. Az ünnep kiemelkedő eseményét adta a kutyák szépségversenye, melyre szép számban jelentkeztek a gazdik, illetve a négylábúak. Ebből a megmérettetésből Sampi, egy gyönyörű helybeli labrador került ki győztesen.

Csizmazia Kenéz helyi néptáncos nyárköszöntő táncra hívta a megjelenteket az egész napos ünnepen, melyen részt lehetett venni népi kézműves foglalkozáson, és aki akart, vászontáskát, óriáskifestőt díszített. A kitűnő muzsikáról Sári Attila zenész, zeneszerző, előadóművész gondoskodott.