Ha van szél, a Balatonon vitorlázik az olimpikon (Magyar Nemzet)

A vitorlázó Berecz Zsombor egészen addig kőkeményen készült a 2020-as tokiói olimpiára, amíg biztossá nem vált, hogy idén nem rendezik meg az ötkarikás játékokat. A finn dingi hajóosztályban versenyző, a végső győzelemre is esélyes sportember akkor sem szeretne rajthoz állni a 2024-es játékokon, ha a hajóosztálya megmenekülne attól, hogy töröljék az olimpiai programból. Berecz Zsombornak egyetlen célja van, a 2021-es játékokon az utolsó, nagy alakítás.

Berecz Zsombor a Balaton partján töltötte július utolsó és augusztus első napjait, pedig az év elején még nem így tervezte. A 2018-as világbajnoki győzelme és a tavalyi előolimpián aratott sikere után esélyesként utazott volna Tokióba, de a járvány közbeszólt.

“Rossz érzés nincs bennem, ez a pluszév mindenkit ugyanúgy megvisel. Annak nem örülök, hogy ez az egész így alakult, annak viszont igen, hogy így a családommal tölthettem el pár hónapot”

– mondta a Magyar Nemzetnek az olimpikon vitorlázó, aki az utolsó pillanatig edzett, csak akkor állt le, amikor megtörtént a hivatalos bejelentés az olimpia halasztásával kapcsolatban.

“Az utolsó pillanatig úgy készültem, hogy lesz idén olimpia. Még akkor is Mallorcán voltam, amikor márciusban bejelentették a halasztást. A végén már csak ketten maradtunk az edzőtáborban, mert már mindenkit hazarendeltek. A döntés bejelentésének napján is még edzettem, aztán hirtelen azt kellett megszervezni, hogyan jutok haza. Nem lett volna értelme maradni, a vízre sem engedtek már ki senkit. Barcelonából szállhattam repülőre, három napba telt, mire hazaértem.”

 – fogalmazott Berecz Zsombor. A vitorlázó már túltette magát azon, hogy elhalasztották az olimpiát, mint mondja, ez ellen nem tehet semmit. A kemény munkából visszavett, de teljesen persze nem állt le egy évvel élete legfontosabb versenye előtt.

“Jobb lenne most arra készülni, hogy hamarosan vége az olimpiának, tervezhetőbb lenne a jövőm, de így sem panaszkodom, jól telt az elmúlt néhány hónap. Fel sem merül bennem, hogy nem lesz olimpia. Mással egyelőre nem is vagyok hajlandó foglalkozni. Kicsit muszáj volt visszavenni az edzésmunkából, mert aki most is teljes fordulaton pörög, az biztosan kiég a játékokig. Az erőnléti edzéseket folytattam, tartom a versenysúlyom, heti egy-két alkalommal megyek ki a vízre a Balatonon, amikor jó szél fúj.”

-tette hozzá.

Ami a tokiói magyar vitorlásmezőnyt illeti, Berecz Zsombor mellett Vadnai Benjamin Laserben, Érdi Mária Laser Radial­ban, a szörfösök közül pedig Cholnoky Sára szerzett még indulási jogot. Érdi Mária a 2019-es előolimpián harmadik lett, nem titkolt célja, hogy az olimpián is az érmekért legyen versenyben. A vitorlás- és szörfösversenyeket a Tokiótól kétórányi útra található Enosimában rendezik majd az olimpián – olvasható a Magyar Nemzet összefoglalójában.