Gyorsabban a Balatonhoz: újabb szakaszába lépett a 67-es út fejlesztése (MTI/Magyar Építők)

Megkezdődött a Kaposvárt az M7-es autópályával összekötő 67-es gyorsforgalmi út északi szakaszának építése; a 10,1 kilométer hosszú út a létesítményeivel 28,8 milliárd forint hazai költségvetési forrásból készülhet el 2023-ra. A 67. számú főút Látrányt elkerülő szakaszának kétszer két sávra bővítése a somogytúri körforgalomtól az M7-es autópálya balatonszemesi felhajtójáig tart.

A szakaszon végig vadkerítés épül, továbbá két vadátjáró létesül Somogytúr és Látrány közigazgatási területén. Visznél lehajtási, Rádpusztánál biztonságos áthajtási lehetőség lesz, az M7-es autópálya-csomópont déli al-csomópontját pedig átépítik és korszerűsítik – közölte Nagy Róbert a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) vezérigazgatója Balatonlellén, a projekt sajtótájékoztatóval egybekötött szakaszindító eseményén.

Móring József Attila, országgyűlési képviselő elmondta, a 67. számú főút, legendás út. A Kaposfüred és Látrány között megépült középső szakasz átadásával a somogyi megyeszékhely és a Dél-Dunántúl közelebb került a Balatonhoz és a fővároshoz is.

“A mostani szakasz kivitelezésének elindulásával pont kerül az „i”-re, hiszen 2024-re a régió teljes infrastruktúrája átalakul, a közlekedési hálózat kiépítése pozitív, értéknövelő hatással van a térségre.”

-fogalmazott.

Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő hozzátette, az első ütemként megvalósult 33 kilométer hosszúságú, 2×2 sávos szakasz után újabb jelentős előrelépést sikerült elérni.  A mai naptól ugyanis a Látrány Balatonlelle, illetve Visz és Balatonszemes települések közötti útszakasz bővítésével folytatódhat az építkezés, a kaposfüredi szakasz építése pedig már folyamatban van.

“Választókörzetem nyugati határán fekvő, a megyeszékhelyet a Balatonnal összekötő útszakasz fejlesztése nemcsak Somogy megye, hanem a Dél-Dunántúl számára is stratégiai jelentőségű beruházás.”

-fejtette ki a politikus.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta, a 67. sz. főút jelentősége meghatározó.

“Elsősorban megteremti a biztonságos közlekedés lehetőségét, továbbá erős munkahely teremtő hatással bír, hiszen a 2×2 sávos fejlesztés következtében megnőtt a helyi befektetők száma, a teljes projekt befejezésének idejére a gazdasági szereplők jelenléte ugrásszerűen megnövekedni látszik. Fontos kiemelni továbbá, hogy Kaposfüred és Somogy megye is technológiai ugrás előtt áll. Ez pozitív hatással lesz a munkabérekre is, hiszen a magasabb hozzáadott érték, magasabb jövedelmet generál.”

-mondta a városvezető.

A Magyar Építők összefoglalója szerint jelen beruházással párhuzamosan idén áprilisban vette kezdetét a 67. sz. főút fejlesztésének II. ütemeként a Kaposfüred elkerülő szakasz 2×2 forgalmi sávos úttá való átépítése, a 61. sz. és 67. sz. főutak különszintű csomópontja, valamint a Kaposfüred északi területén megépült turbó körforgalmú csomópont között.

A fejlesztés a meglévő útszakasz szelvényezés szerinti jobb oldalon valósul meg. A kialakítás ezen formája azért lett indokolt, mert a szelvényezés szerinti bal oldalon Natura2000 besorolású területek találhatóak.