Gyors jogosítványszerzés ígéretével csalt ki pénzt húsz esetben egy balatonfüredi férfi

Húszrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emeltek vádat egy balatonfüredi férfi ellen, aki egy éven keresztül károsított meg másokat, valótlanul azt ígérve nekik, hogy gyorsított tanfolyammal tudnak jogosítványhoz jutni – tájékoztatta a Veszprém Megyei Főügyészség pénteken az MTI-t.


A Veszprémi Járási Ügyészség vádirata szerint a rossz anyagi helyzetben lévő, 25 éves munkanélküli férfi elhatározta, hogy jogosítványokkal kapcsolatos valótlan ügyintézés révén jut bevételhez, ehhez az információkat és a nyomtatványokat az internet segítségével szerezte meg. A vádlott több ismerősének és másoknak is azt mondta, hogy tud olyan iskolát, ahol gyorsan lehet jogosítványt szerezni, illetve egy autósiskola képviselőjének adta ki magát – áll a közleményben.

Előfordult olyan is, hogy a férfi okmányirodai ügyintézés látszatát keltette vagy az okmányiroda nevében küldött olyan hamis tájékoztatást, hogy a jogosítvány elkészült, holott ez oktatás és vizsga hiányában nem lehetett igaz.

Máskor azzal vezette félre a tanfolyam megkezdése iránt érdeklődő sértetteket, hogy az oktató beteg, majd küldött egy valótlan üzenetet, hogy a sértett sikeres vizsgát tett.
A férfi a sértetteknek több mint hétmillió forint kárt okozott, ebből néhányuk 770 ezer forintot kitevő kárát térítette meg.

A vádhatóság börtönbüntetés kiszabását és vagyonelkobzást indítványozott az ügyben.