Gyönyörködjünk a Badacsonyban és környékében (zaol.hu)

Tapolca környékén különleges szépségű tanúhegyek magasodnak. Nem véletlen, hogy a Balaton északnyugati partszakaszával határos térség kedvelt kirán­dulóhely, gyakorta szerveznek kerékpáros, gyalogos túrákat.

Különösen jó túracélpont a Badacsony tetején lévő, 2011-ben felavatott, 18 méter magas kilátó, ami különleges élményt, nem mindennapi panorámát biztosít a látogatók számára. A fenyő- és acélszerkezet alkotta építmény a badacsonytomaji és a badacsonytördemici önkormányzat összefogásának, valamint az EU támogatásának köszönhetően épülhetett meg.

Ki kell emelni, hogy nagyon sok helyi és környékbeli ember is adakozott a nemes cél érdekében. A nevek a kilátón elhelyezett táblákon ma is olvashatók. A régi kilátót az 1960-as években húzták fel, azonban az építmény állapota az idő múlásával jelentős mértékben leromlott. Ezért Badacsonytomaj 2008-ban úgy döntött, hogy pályázatot nyújt be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez. Az önkormányzat az európai uniós pályázaton 85 millió forintot nyert a közel 100 milliós beruházáshoz. A hiányzó összeget a már említett összefogásnak köszönhetően sikerült előteremteni.

A kilátóhoz három oldalról, Badacsony, Badacsonytördemic és Nemesgulács felől lehet a kialakított turistaútvonalon feljutni, s ami nem mellékes, az egyedülálló panoráma megtekintése ma is díjtalan. A 438 méter magas Badacsony minden évszakban impozáns. Kedvelt útvonal fölfelé és lefelé is a Badacsony nyugati oldaláról induló Bujdosók lépcsője. A 464 fokból álló lépcsősor mentén hatalmas bazalttornyok, törmeléklejtők láthatók, illetve több pihenőállomás is van, amelyeket a kuruc kor kiemelkedő személyiségeiről neveztek el. A távolból is látható hegytetőn lévő keresztet Ranolder János veszprémi püspök állíttatta a Badacsony déli peremére 1857 szeptemberében. A felállítás százötvenötödik évfordulója alkalmából 2012-ben avatták fel az adakozásból kialakított világítást. A keresztet és környezetét a Badacsonytördemic Községért Alapítvány és a Badacsony Hegyért Alapítvány festette, hozta rendbe, míg a badacsonytomaji Kolping Család Egyesület a világítás kialakítására gyűjtötte a pénzt. A sok jó szándékú adakozónak és a két érintett önkormányzat támogatásának köszönhetően készülhetett el a kereszt kivilágítása, amely így már sötétben is messziről látható.

A cikk folytatása itt elolvasható.