Gyógyvizet találtak Sümegen (veol.hu)

Harmincnégy fokos metakovasav tartalmú termál-, illetve gyógyvizet találtak Sümegen a két éve tartó kútfúrás eredményeként. Ezzel a vízzel töltik az egyik sümegi hotel medencéit, amit a minap kezdtek meg. A városban termálfürdőt, a várhegy oldalába pedig siklót is terveznek a későbbiekben, tudta meg a veol.hu Papp Imre várkapitánytól, aki bízik abban, hogy húsvétra véget érhet a járvány.


– Megérte a sok fáradozás, az éjjel-nappal tartó megfeszített munka – fogalmazott Papp Imre sümegi várkapitány.

Az előzményekről kifejtette, fia, Papp Imre, aki sajnos már nincs közöttük, kezdeményezte a kútfúrás engedélyeztetését, remélve, hogy a szálloda melletti terület termál-, illetve gyógyvizet rejthet. A kutatás-fúrás tervezését aztán meg is kezdte, de az élet máshogyan alakult, nem folytathatta a munkát.

– Kötelességemnek tartottam, hogy végigvigyem fiam tervét, másfelől elkötelezett voltam abban, hogy éljünk a lehetőséggel, amit a föld mélye tartogat Sümeg számára. Így hosszas előkészítés, illetve tervezés után két évvel ezelőtt, speciális berendezéssel megkezdődtek a fúrások a szálloda közelében – hangsúlyozta Papp Imre.

A munkálatokról elmondta, nagy öröm volt számukra, amikor megbizonyosodtak arról, hogy értékes, 34 fokos termál-, illetve a bőrre, ízületekre jótékony, metakovasav tartalmú gyógyvizet rejt a föld mélye.

A járványhelyzetben nincsenek vendégeik, így a minap megkezdték az úgynevezett tesztüzemet. Eszerint valamennyi medencét megtöltik a vízzel, melynek a hőmérséklete, míg elér odáig, megőrzi a 30-32 fokot. Jelenleg a gépészeti tervezést végzik, ugyanis a még tömény gyógyvizet különféle eljárások alá vetik, így például szűrni, kezelni kell, működésbe állítják a hőszivattyúkat, mindez igénybe vesz néhány hónapot. Reményeik szerint húsvétra végeznek a gépészeti szerelésekkel, és nagyon bíznak abban is, hogy addigra véget érhet a járvány.

A szállodának idénytől függően 50-100 köbméter termálvízre van szüksége. Ezzel egyébként nemcsak a medencéket töltik meg, hanem a használati meleg vizet előállító meleg vizes bojlereket is ezzel működtetik. Így a kazánnak nem 12 fokról 40 fokra, hanem 32 fokról 40 fokra kell felfűtenie a vizet, ami nagyon jelentős megtakarítást eredményez. Tervezik, hogy a termál-gyógyvizet használják majd a várban is, és a későbbiekben tervezik a palackozását, hiszen a víz ivóvízkúrára is alkalmas.

Papp Imre, aki állatszerető ember hírében is áll, utalt rá, hogy a termálvíz alkalmas lesz lóúsztató létesítésére is. A 40 értékes ló szinte naponta szerepel a várjátékban, ami nagyon intenzíven igénybe veszi az állatokat, és a víz jótékony lesz számukra is.

A várkapitány aláhúzta, a későbbiekben terveznek Sümeg számára a budapesti Rudas Gyógyfürdő mintájára egy termálfürdőt a csárda és a szálloda közötti területen, melyhez már elkészültek a tervek. Azoknak pedig, akik nem tudnak vagy nem szeretnének felgyalogolni a várba, siklót működtetnek majd. Ezeket a beruházásokat átírta a járványhelyzet, mert az említett fejlesztésekre tartalékolt összeget a 150 dolgozó megtartására, illetve munkabérére fordítják.

Böjte Éva szállodaigazgató üdvözölte a termálvizes kutat és a gyógyvíz szállodába történő bevezetését, mely szerinte újabb jelentős idegenforgalmi lendületet adhat számukra, illetve Sümegnek. Úgy fogalmazott, mindez a város további dinamikus fejlődését szolgálja.