Gyerekprogramokat is kínál a hétvégén a veszprémi érzékenyítő fesztivál (veol.hu)

Érzékenyítőcske címmel több gyermekeknek szóló, őket megszólító programot is szervezett a Veszprémi Petőfi Színház IV. Lélektől lélekig Érzékenyítő Fesztiválja keretében. Az első napon aszfaltrajzversenyen vehettek részt. S a fesztivál ma és holnap még számos eseményre várja a közönséget – írja a veol.hu.

A színház élményekkel teli, lelkünket feltöltő háromnapos programja minden eseményével segíteni kívánja a pandémia miatt kialakult pszichés, mentális problémák, feszültségek feloldását, az emberi kapcsolatok helyreállítását, megerősítését. A nagyszínpadi előadások, a kiállítások, a felolvasószínház és a művészi eszközökkel bemutatott témák szakemberekkel való átbeszélése mellett aszfaltrajzversenyen is részt vehettek az érdeklődők.

A lelki egészséggondozó esemény ötletgazdája, mentálhigiénés szakember, a színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzsere, Kellerné Egresi Zsuzsanna elmondta, ezt azért tartották fontosnak, mert így a kreativitás más formában is megnyilvánulhat, nem csak a színházra leginkább jellemző módon, azaz az előadóművészet által. Ráadásul a kicsik fantáziája a szabadban, nagyobb felületen, mint egy rajzlap, szabadabban szárnyalhat. S a szervezők szándékát az is vezérelte, hogy a gyerekalkotásokat a többi programra érkező felnőtt óhatatlanul meg kell majd csodálja, hisz elhalad mellette.

Mik kerültek az aszfaltra a gyerekkezeknek köszönhetően? A színes krétákat megkapták, és hallhatták, hogy a hívószó a segítés. Azt rajzolhatták le, ami erről eszükbe jutott. Például egy gyógyszertárat, vagy egy nyuszit és egy kislányt, mert az ember sokszor segíti az állatokat – magyarázta el egy óvodáskorú. Akadt, aki törött lábú gólyát színezett ki, és a gyógyítóját, más vak embert vezetett át az úton – ezt mutatták a krétavonalai. Akadt olyan kisgyermek, aki a megadott téma kapcsán arra gondolt, hogy egy kerekesszékes embert feltol egy magas hegyre, másnak piros, pöttyös katicák, akik megtanítják repülni egymást.

Csepely Borka és Szófia azt mondták el nekünk, hogy otthon unikornisokat, mackókat szeretnek rajzolni. Egyiküknek a lila és a fekete, másikuknak a fehér és a kék a kedvenc színe. Édesapjuk kísérte el őket. Petrovácz Aranka pedig édesanyaként érkezett az eseményre, kisfiával és kislányával. Zeke Anna Dorka részt is vett az aszfaltra rajzolásban. Anyukája elmondta, hogy a színházi táborban is részt vettek gyermekei, kis koruk ellenére már kötődnek az intézményhez, ezért csatlakoztak szívesen az érzékenyítő fesztivál programjához is. Ő pedig egyetért azzal a filozófiával, hogy fontos egymás elfogadása, az, hogy a különbözőségeink ellenére hidakat építsünk egymás közt a szeretetünkkel. És ezt a gyerekeknek is érdemes szerinte időben megtanítani.