Gyenesdiási a Fölszállott a páva legjobb szólótáncosa (tvkeszthely.hu)

Gyenesdiás képviseletében nyerte meg a Felszállott a páva szólótáncos kategóriáját Fodor Mátyás. A Balaton-parti település táncosa második alkalommal indult a versenyen és maximális pontszámot kapott a zsűritől a döntőben. Fodor Mátyás nagyon fontosnak tartotta, hogy gyermekkorának helyszínét képviselje a versenyben.

Észak-mezőségi ritka és sűrű legényest táncolt Fodor Mátyás a Fölszállott a páva döntőjében. A gyenesdiási versenyző már a keszthelyi előválogatón is nagyon sok dicséretet zsebelt be a zsűritől, ahol szintén a Mezőséghez tartozó széki táncokkal mutatkozott be. Az Aranysarkantyús és Tálentum-díjas versenyző ugyan már Budapesten táncol, de fontos volt számára, hogy szülőfaluja színeiben induljon a Páván.

„Szerettem volna azt megmutatni, hogy én hova származok, és hogy én honnan jövök. Én itt nőttem fel, itt kezdtem el táncolni, itt táncoltam nagyon sokat, és itt is táncolok még mindig nagyon sokat, én nagyon ragaszkodok Gyenesdiáshoz. A családhoz is ragaszkodok, tehát amikor tudok, akkor hazajövök.” – mondta a gyenesdiási versenyző.

Letáncoltam kétszer, és utána szétjött a csizmám. A bal csizmámról levált az orra és levált a talpa, és két helyen vált le. Abban ott nem lehetett utána táncolni.” – avatott be a kulisszatitkokba is Mátyás. Szerencsére a csizmája nem élő adásban, hanem az azt megelőző főpróbán esett szét, így a stáb cipésze még rendbe tudta azt hozni a döntőre. Az észak-mezőségi táncokat bemutató produkciót mindössze egy hét alatt rakták össze a mentorával, Kádár Ignáccal, a fellépés pedig annyira jól sikerült, hogy Mátyás maximális pontszámot kapott a zsűritől. A verseny a győzelem mellett nagyon sokat adott a gyenesdiási táncosnak.

„A nagyon sok barátságon kívül egy szakmai fejlődés is volt ez nekem ez alatt a két hónap, két-három hónap alatt. Nagyon sokat próbáltam a mentorommal, Kádár Ignáccal, és ezeken a próbákon olyan instrukciókat és olyan tanácsokat kaptam tőle, amik ezek után nagyon meg fogják határozni a táncos teljesítményeimet és a tánchoz való viszonyomat.” – emelte ki a versenyző.

Mátyás elmondása szerint ez a győzelem számos kaput nyit meg a számára, ő azonban egyelőre nem gondolkodik táncos karrierben. Szeretné befejezni az egyetemet, és emellett szabadidejében természetesen továbbra is táncol Budapesten és Gyenesdiáson egyaránt.