Gyarapodó lakosság és sikeres beruházások Zalaszántón (Keszthelyi TV)

Egyre több gyermek születik és gyarapodik a lakosság Zalaszántón. A település vezetése éppen ezért idén bővíti az óvodát, de szeretnének egy mini bölcsődét is. Tavaly több sikeres beruházás is történt a községben; utakat újítottak fel, korszerűsödött a művelődési ház és új tanyagondnoki buszt is vásároltak, a tankerület pedig felújítja az iskola tornatermét.

 

Sikeresen valósította meg pályázatait 2020-ban Zalaszántó. A Magyar Falu Programnak köszönhetően újraaszfaltozták az Ádám utcát. Ezt a beruházást 17,8 millió forintból végezték el. Szintén e program keretében cserélték le a tanyagondnoki buszt. 15 millió forintból vettek 9 személyes járművet, mellyel mozgássérülteket is tudnak szállítani.Korszerűsítették a művelődési házat. Kicserélték a nyílászárókat, a tető és a homlokzat szigetelését megcsinálták és felújították a 20 éves gázkonvektorokat.  20 millió forintot nyertek erre a projektre, ebből a pénzből programokat is szerveztek és a művelődési ház munkatársainak munkadíját is fedezték. A kúria udvarán közösségi teret alakítottak ki, kemencét építettek, az épület utcafronti részén lecserélték a tetőcserepeket – ezeket pályázati támogatásból és saját erőből végezték el.   Ötmillió forintos keretből bővítették az óvodai játszóteret. Az idei évben pedig az épület is bővül, új tornaszoba lesz, melyre 30 millió forint támogatást nyertek. A település vezetése pozitív tendenciát tapasztal, egyre több a gyerek Zalaszántón.

„2019-ben 13 gyerek született Zalaszántón, így biztos, hogy emelkedik az óvodai létszám, valószínűleg csoportot kell majd bővítenünk, kétcsoportos lesz az óvoda. Megvizsgálták az erre hivatott személyek a létszám alakulását, várhatóan ez hosszabb távon is jelentkezik. Előfordulhat – amit nagyon szeretnénk – hogy egy un. mini bölcsődét is kialakítunk, mert erre is van igény” – nyilatkozta Dézsi Attila polgármester.

Az idei évben az iskola is fejlődik. A tankerület közel 50 millió forintból fogja felújítani a tornatermet. Az önkormányzat hosszú távon azt szeretné elérni, hogy ne a temető bővítésén kellejen gondolkodni, hanem a bölcsőde, óvoda és iskola fenntartására kellejen fordítani az erőforrásokat. A település lélekszáma gyarapodott, közelíti az ezret. A járvány hatására sok ingatlan kelt el a településen. A tanyagondnoki szolgálatot kevesen vették igénybe a pandémia miatt, a polgármester következtetése szerint nem volt sok megbetegedés a faluban.A település rendezése és egyéb feladatok ellátására egy új traktort is beszerez az önkormányzat.

„Megpróbáljuk önállóan elvégezni ezeket a faluszépítő tevékenységeket, ezért lesz ez a beruházás a gépek beszerzésére, nem csak traktort vásároltunk, hanem ehhez megfelelő eszközöket is. Nagyon fontos az, hogy a téli időszak előtt az önkormányzat az időseknek és a gyermekes családoknak segített vásárlási utalvánnyal, élelmiszercsomaggal, brikettel, tűzifával. Ezeknek a kiszállításához is alkalmas lesz ez a gép” – tette hozzá Dézsi Attila.

A tavalyi esztendő egyik nagy beruházása volt a Sztupához vezető út felújítása. Az alapokat saját erőből tetet rendbe az önkormányzat. Az aszfaltozásra pedig 20 millió forint támogatást nyertek. A júniusban átadott beruházással teljessé vált a falu kezelésében lévő szakasz aszfaltozása – a Keszthelyi TV híradása szerint.