Gyanús medermunkálatok Fonyód és Balatonfenyves határában (frissített: feljelentést tettek)

Olvasóink március 3-án jelezték, hogy pár napja gyanús medermunkálatok folynak (lásd fotók) a Balatonban Fonyód és Balatonfenyves határában, a Huszka strand nyugati végétől nem messze. A vízügytől elsődlegesen az a válasz érkezett a hirbalaton.hu megkeresésére, hogy nem adtak ki semmiféle engedélyt ilyen jellegű munkákra, ellenőrzik a helyszínt. Az ellenőrzés eredményéről feltett kérdésünkre az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól (OVF) március 8-án megérkezett válasz szerint nádirtás történt a helyszínen, ezért állították le még az ellenőrzés során, múlt csütörtökön az ott folyó munkálatokat.

A hirbalaton.hu kérdésére az alábbi válasz érkezett az OVF-től:

„A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mederőre 2021. 03. 04.-én ellenőrizte a munkavégzéssel érintett területeket és azt tapasztalta, hogy a munkavégzés nem a mederkezelői hozzájárulásokban leírtak szerint történt, mederkotrás és nádasirtás nyomait látta, illetve azt, hogy a hozzájárulásban foglaltakkal ellentétben a mederben lévő munkagéppel kotrást végeztek.

A helyszíni ellenőrzésen részt vett a BVRK (balatoni vizirendészet – a szerk.) két munkatársa is, akik a munkát leállíttatták. A kár mértékének meghatározása nem tartozik a kompetenciánkba, ez természetvédelmi hatáskör.

A feljelentést a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az illetékesek felé megtette.”

 

Mindenki tehet azért, hogy megszűnjön a Balatonon az illegális nádirtás, mederfeltöltés!

Kérjük ne hagyja szó nélkül, ha gyanús esetet észlel: fotózza le, és jelezze a helyszín megjelölésével a rendőrség-, a vízügyi-, illetve a környezetvédelmi hatóság felé, hogy ellenőrizni tudják szabályos, vagy jogsértő munkálatok zajlanak-e a Balaton medrében, amely állami tulajdon. ( Ezekre a címekre lehet bejelentést tenni:

okf.vizugy@katved.gov.huszekesfehervar@kdtvizig.hubalatonivizirendeszetirk@somogy.police.hu
veszprem.kornyezetvedelmifo@veszprem.gov.hu
, de az info@hirbalaton.hu-ra érkező jelzéseket is továbbítjuk az illetékes hatóságok felé.)

Egy korábbi, durvább esetről itt adtunk hírt.

A fenti képek 2021. március 3-án készültek

 A munkálatok csütörtökön a nádas takarásában folytak tovább

.

Ez is megért egy fotót: Fonyód-Alsóbélatelep Huszka strandjáról ilyen a kilátás a másik irányba