Gulyás: 1956-ban Magyarország a nemzetközi figyelem középpontjába került (MTI)

Magyarország 1956 október 23-án a nemzetközi figyelem középpontjába került; ami ezen a napon történt, az egy egész nemzedék számára példaként szolgált – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Keszthelyen, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulója alkalmából tartott városi megemlékezésen, az MTI híradása szerint.

    Gulyás Gergely kijelentette, Keszthely 1956-os története hasonló az országban máshol zajló eseményekhez, mindenki ugyanazt akarta: szabad, emberhez méltó életet, szuverén, független Magyarországot. Egy évtizednyi kommunista uralom után a forradalomnak óriási ereje volt, az ország szabaddá vált, a nemzet újjászületett. A 13 nap, mely alatt a magyar nemzet újra átélhette a szabadságot, mindörökre megváltoztatta a kommunizmus megítélését itthon és szerte a világban – emelte ki.
Kitért arra, hogy igaz ez akkor is, ha a hatalmas túlerő leverte a forradalmat, sem esélyt, sem reményt nem hagyott az ellenállásra. A visszatérő kommunisták kegyetlen bosszút álltak, a megtorlás után hosszú évtizedekig hazudtak 1956-ról, gyalázták a vértanúk és hősök emlékét, szigorú ellenőrzés alatt tartották a szabadságharc túlélő hőseit – emlékeztetett.

Nagy Bálint (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere beszédében szólt arról is, hogy idén méltó helyre – a Várkertből a Fő térre, a templom előtti területre – kerülhetett Orr Lajos alkotása, a szabadságot szimbolizáló Fehér ember szobra.
Manninger Jenő (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a Balaton-parti város büszkeségének nevezte a Fehér ember szobrának történetét. A megemlékezésen megáldották és megkoszorúzták az 1956-os hősök emlékét őrző szobrot, majd a történelmi belvárosból az 1956-os emléktábláig indult fáklyás felvonulás.