Jövőre újra csúcsra futhat a turizmus Guller Zoltán szerint (vg.hu)

Lezárult a vidéki szálláshely-fejlesztési program, most a fürdők, kastélyok és várak korszerűsítésének támogatása következhet – mondta a Világgazdaságnak Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, aki arról is beszélt, hogy intuíciók helyett hamarosan valós piaci adatokra épül majd az ágazat irányítása, az elsők között Európában.

A vendéglátóhelyeknek és a turisztikai attrakcióknak még az idén kötelező lesz regisztrálniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Mi mindent akarnak tudni?

Mindent, ami ahhoz szükséges, hogy teljes mértékben adatalapú ágazatirányításra térjünk át az intuíciókon alapuló helyett. Ezzel az elsők között leszünk Európában. 2019 nyarától Magyarország valamennyi, csaknem negyvenezer szálláshelyének elemezzük az adatait, így pontosan tudjuk, hogy hány vendég tartózkodik hazánkban, hány évesek, melyik városban élnek, mikor foglalták a szállást, vagy éppen mikor fizettek.

Az új, big data alapú kutató-elemző tevékenységünknek köszönhetően fontos elemzéseket és előrejelzéseket készítünk az ágazat aktuális helyzetéről és jövőjéről, tiszteletben tartva mindenkinek a személyiségi jogait. Ráadásul a KSH-val ellentétben nem hónapokkal később, hanem azonnal.
A program sikere nem kérdőjelezhető meg, ezért az Országgyűlés elé vittük a kiterjesztését az éttermekre, cukrászdákra, kávézókra, zenés-táncos helyekre, bárokra, minden olyan vendéglátóhelyre, ahol az online pénztárgép kötelező. Ha a parlament elfogadja, a napi átlagforgalmat, az alkoholos és nem alkoholos italforgalmat számlatételenként tudjuk majd elemezni. Az attrakciók esetében vidámparkok, közfürdők, múzeumok, sportlétesítmények, várak, kastélyok vagy éppen a hop on, hop off buszok adatait tudjuk majd elemezni. Mivel ezektől függetlenül rendelkezünk a Magyarországra érkező külföldiek mobilcella-információival és bankkártyaadataival is, szinte teljes képet alkothatunk a belföldi és a beutazó turizmusról.

Újratervezték a 2030-ig megalkotott Nemzeti turizmusfejlesztési stratégiát. Mikor lehet meg az eredetileg várt ötvenmillió vendégéjszaka?

Ha nem tör ki a világjárvány, már az idén vagy jövőre meglett volna, 2019-ben tartottunk ugyanis 41,5 millió éjszakánál. De nem a vendégéjszakaszám az egyetlen fontos mutató, sokkal fontosabb az egy vendégre jutó napi költés.

Magyarország kapacitása is véges, egy tízmilliós országba húszmillió turistánál többet nem célszerű hívni. Két éve csaknem húszmillió turista járt nálunk, már nem annyira mennyiségi, sokkal inkább minőségi ugrás kell. Többet költő, minőségi vendégkör a cél. Ezért is jó, hogy egyre nagyobb számban jöttek a tengerentúlról is turisták. Ha nincs a Covid, az amerikai vendégek száma már megelőzte volna a britekét.

A cikk folytatása itt elolvasható.