Guller Zoltán: 20 százalékkal nőhet idén a turizmus (turizmus.com)

Legfrissebb podcastjában az első negyedévi adatokat értékelte, valamint az év hátralevő részével kapcsolatos várakozásokat ismertette Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Az idei első negyedév adataival kapcsolatban Guller Zoltán kiemelte, hogy ebben az időszakban a vendéglátás árbevétele közel 280 milliárd forintra, vagyis az egy évvel ezelőttinek a duplájára nőtt.

 

Húsvétra 60% fölötti átlagos kihasználtság várható a szálláshelyeken, a foglalások több mint háromnegyede szállodába érkezett.A háború kitörésekor volt némi megtorpanás a spanyol, német piacokról, de a kereslet az első pár hét után helyreállt. A belföldi kereslet is erős. A húsvéti ünnep idején a legnépszerűbb a Balaton, a Mátra-Bükk, Debrecen, Bük-Sárvár és Budapest – idézi a beszélgetést a turizmus.com.

Erős nyár várható a magyar turizmusban, az év egészében ha nem is fogjuk elérni a 2019-es 41 millió vendégéjszakát, de 36-37 millióra számítunk. Ez 20%-os forgalomnövekedés a szálláshelyeken és a vendéglátásban tavalyhoz képest, a háború hatását is figyelembe véve. Az orosz és ukrán turisták elmaradnak, de Európa utazik. Míg tavaly a V4-ek turistái voltak nálunk a legtöbben, az idén a klasszikus európai küldőpiacok erősödése várható. Az amerikai és kanadai turisták komolyabb visszatérésére még várni kell

– fogalmazott Guller Zoltán.

Guller Zoltán szerint az idén várhatóan meglesz az első vidéki Michelin-csillagos étterem, sőt akár 2-3 is lehet. „A vidéki Magyarországot elérte a gasztronómiai forradalom, a vendéglátós szakma sokat tett ezért, s tanácsadással mi is hozzájárultunk. Minél több Michelin-ajánlásunk lesz, annál több, tovább maradó, magas költésű turistát tudunk idevonzani” – hangzott el.