Górcső alatt több mint ezer tűzoltó készülék

Sikeresen zárult az ingyenes tűzoltó készülék ellenőrzési akció Somogyban, ahol 12 helyszínen 1171 porral oltót vizsgáltak felül a készülékjavító szolgáltatók. A legtöbben, a balatonboglári lakosok éltek az ingyenes ellenőrzés lehetőségével, 341 hordozható tűzoltó készülék éves karbantartását végeztették el.

Erről a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatta a hirbalaton.hu-t. Balatonbogláron a megvizsgált készülékek közül tizennyolcat kellett leselejtezni.

A barcsi, a nagyatádi, a csurgói, a böhönyei, a marcali, a fonyódi, a balatonboglári, a tabi, a nagybajomi, a kadarkúti, az igali és a kaposvári ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre többen vásárolnak tűzoltó készüléket, amellyel otthonukat szeretnék nagyobb biztonságban tudni, vagy éppen az autójukban helyezik azt el. Azonban van, hogy megfeledkeznek a készülékek karbantartásáról, ezért előfordulhat, hogy éppen baj esetén nem tudják azt használni. Több halonnal oltó készülékkel is találkoztak a szakemberek, amelyeket 2004-ben kivontak a forgalomból. Ugyanakkor nem egy ’86-os évjáratú készülék fordult meg az ellenőrzési pontokon, amelyek bizony – 20 év után – már használhatatlanok.

Az akció célja idén is a lakosság tűzvédelmi felszereléseinek javítása volt, ezért több készüléket a helyszínen megjavítottak, utántöltöttek a szolgáltatók, s új készülékek is gazdára találtak, növelve ezzel az otthonok és az utakon közlekedő járművek biztonságát.