Gimnazistaként álmodta meg a hajóbérlő alkalmazást, amivel bárki a magyar tengerre szállhat (mandiner.hu)

Gombamód szaporodnak a kikötők a Balatonon, mert egyre nagyobb az igény a hajózásra – fedte fel a mandiner.hu-nak Ratasics Bálint, egy hajóbérlő vállalkozás alapítója. Szerinte még nem zsúfolt a Balaton, van még hely kikötőknek és egyéb beruházásoknak. A hajóbérlő weboldalt lassan 3 éve, még gimnazistaként álmodta meg, amelyet fiatal kora ellenére sikerre vitt, és már az országos terjeszkedés lebeg a szemei előtt.

Ratasics Bálint siófokiként kisgyerek kora óta vitorlázott. Gimnazistaként komolyabban elkezdte érdekelni a vállalkozások világa, így összekötötte a hobbiját az üzleti céljaival – megalapította a Boatic hajóbérlő startupot, ami az Airbnb-hez hasonlóan működik. Jelenleg a budapesti Corvinus Egyetemen tanul gazdálkodási- és menedzsment alapszakon. Azért választotta ezt a szakot, hogy fejlessze vállalkozói képességeit, szélesebb tudást szerezzen közgazdaságtanból.
Hogyan csöppentél a hajózás világába?

Édesapám vezetett be a hajózás világába – a barátaival rendszeresen jártak vitorlázni, és engem is vittek magukkal, ekkor még csak hétéves voltam. Minden évben jártam hajós táborokba és természetesen az is szerepet játszott, hogy Siófokon nőttem fel a magyar tenger mellett. Még előttem van az első hajós táborom emléke, amikor felhúztuk, majd azt követően behúztuk a vitorlákat, a hajó megdőlt, és 10-15 csomó sebességgel szeltük a hullámokat.

Hatalmas élmény érezni, hogy nem hajtja semmi a vitorlás hajót, ki van szolgáltatva a természet erejének, egyből szerelembe is estem a hajózás iránt, amint lehetőségem adódott, jogosítványt is szereztem.

Milyen időközönként szoktál hajóra szállni?

Bármikor, amikor tehetem. Nyáron a családommal, barátaimmal szinte minden másnap vízen vagyunk, de nyilván ez függ az időjárástól is. Mostanában kevesebb időm jutott rá, mivel sokat tanultam, nemrég ért véget a vizsgaidőszak. Nyáron általában dolgozok, de ha az időm engedi, az esti órákat a hajón töltöm a barátaimmal, akkor is, ha csak a kikötőben vagyunk. Természetesen ha a körülmények megfelelőek, akkor kimegyünk a vízre.

Mi motivált arra, hogy vállalkozó legyél?

Édesapámnak köszönhetően már egész korán beleláttam a vállalkozók világába, ebben nőttem fel. Úgy gondolom, hogy azok a fiatalok, akik vállalkozó szülők mellett nőnek fel, az üzleti életben előnnyel indulnak már fiatalon olyan tapasztalatokra tesznek szert, amely más gyerekeknek teljesen idegen. A gyerekek általában a szülők munkájából keveset látnak. A mi esetünkben ez egyáltalán nem így van. Akaratomon kívül tanultam és ismertem meg a vállalkozók életét édesapámon keresztül.

A cikk folytatása itt elolvasható.