Gépjárművek égtek Somogyban

Somogy több pontján is égő járművekhez riasztották a tűzoltókat szerdán és csütörtökön. Kaposváron, Ságváron és Csurgón is a tűzoltók segítségére volt szükség – tájékoztat a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Lángra kapott egy várakozó személyautó motortere Kaposváron, a Szent Imre utcában szerda délelőtt. A tulajdonos egy porral oltóval megkezdte a tűz oltását, végül a megyeszékhely hivatásos tűzoltói fojtották el a lángokat egy vízsugárral. A tűz keletkezésekor csak a sofőr ült a járműben, az eset során nem sérült meg.

Két autó is kigyulladt a csütörtök délelőtti órákban, fél óra különbséggel. Ságváron egy kisbusz motortere és műszerfala füstölt, ahol a siófoki hivatásos tűzoltók rövid időn belül megfékezték a tűz továbbterjedését és visszahűtötték a felforrósodott alkatrészeket. A csurgói önkormányzati tűzoltók szintén gépjárműtűz miatt vonultak Csurgón, a Csokonai utcába. Az egységek elfojtották a lángokat, majd áramtalanították  a kisteherautót. Személyi sérülés egyik helyszínen sem történt.

 

Mit tegyünk, ha füst-, vagy égett szagot érzünk vezetés közben?

Amennyiben füst- vagy égett szagot érzünk vezetés közben, álljunk félre és ellenőrizzük az autónkat- figyelmeztet a katasztrófavédelem. Minden esetben óvatosan, lassan és oldalról nyissuk fel a motorháztetőt, hiszen előfordulhat, hogy a levegő-utánpótlás hiánya miatt még nincs tűz, csak izzik valami. Ha ilyenkor hirtelen felnyitjuk a motorháztetőt, az izzó, kezdődő tűz hirtelen levegőt kap, hatalmas lánggal kicsap a motorháztető alól, és súlyos égési sérüléseket okozhat. Ha van nálunk tűzoltó készülék, a motorháztetőt csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül befújhassuk a tűzoltó készülék tartalmát.

A tűz továbbterjedését a tűz kezdeti állapotában van esély megakadályozni, ellenkező esetben egy-két perc alatt az egész jármű lángokba borulhat. Ennek oka, hogy a személyautókban nagyon sok éghető anyag található. A tűz miatt nemcsak az autó károsodhat, hanem a benne tartózkodó személyek, utasok is közvetlen életveszélyben vannak. Ezért nagyon fontos a gyors helyzetfelismerés, az azonnali segítségkérés és segítségnyújtás.

Az autókban található elektromos berendezések és a motortérben előforduló éghető anyagok miatt a különböző habbal oltó berendezések alkalmazása a legcélszerűbb és legcélravezetőbb a keletkezett tüzek eloltására, megfékezésére.

A személygépjárművekben nem kötelező elhelyezni tűzoltó eszközt, de mindenféleképpen ajánlott annak beszerzése. A gyors reagálás és az oltás azonnali megkezdése révén az autóban keletkezett károk jelentősen csökkenthetőek. Emellett más, bajba jutott autóstársunknak is segítséget tudunk nyújtani, ha van nálunk tűzoltó készülék. Az ABC porral oltó készülék is alkalmas a kezdeti tűz oltására, de a motortérbe befújva a kis porszemcsék meghibásodást okozhatnak, ezért inkább egy ABF habbal oltó tűzoltó készüléket szerezzünk be – a katasztrófavédeli szakemberek ajánlása szerint.