Geotúra-vezető képzést indítanak a Káli-medencében

A nemzetközileg elismert UNESCO Globális Geopark elsődleges célja a gazdag földtudományi örökség megőrzése és bemutatása, mégpedig a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával. E cél elérése érdekében hirdeti meg a nyílt geotúra-vezető képzéseket a Bakony-Balaton Geopark 2024. május 10–június 16. között.

Ezidáig már 14 tanfolyamot tartottak meg, ami egyben azt is jelenti, hogy immár a geopark valamennyi geoturisztikai térségének – Magas-Bakony, a Balaton-felvidék keleti és nyugati része, a Káli- és a Tapolcai-medence, a Bakonyalja, a Keszthelyi-hegység, a Keleti-Bakony, a Déli-Bakony keleti és nyugati térségének, a Művészetek Völgye, illetve Sümeg és térségének – gazdag földtudományi örökségét ismerhették meg a résztvevők – írta honlapján a Geopark.

A májusban induló tanfolyam résztvevői a Káli-medence – nemzetközi összehasonlításban is –kiemelkedően gazdag földtudományi örökségét ismerhetik meg. A Balaton vidékének e karakteres tája emellett a hangulatos falvak, kolostorromok, a népi építészet számos emléke vagy éppen az évezredes szőlőkultúra miatt is megérdemli figyelmünket. A kőtengerek különleges (csupán elsőre némának tűnő) sziklavilága, a medence peremén sorakozó, mára megszelídült vulkánok ugyanis – hozzáértő előadók segítségével – egytől egyig „szóra bírhatók”!

A tapolcai helyszínű elméleti alapozást számos kirándulás egészíti ki, amelyek során szó esik a sikeres geotúra-vezetés fortélyairól is. A három hétvégét érintő, összesen 60 órás képzés során nyilván nem csupán az élettelen természeti értékekről, illetve a földtani folyamatokról esik majd szó, hiszen a növény- és állatvilág legfontosabb értékeivel és nem utolsósorban a gazdag kultúrtörténeti – ezen belül kiemelten néprajzi és régészeti – örökséggel is megismerkedhetnek a hallgatók. Az előadók között lesz hivatásos mentőtiszt is is, hiszen a terepi balesetek elkerülésével kapcsolatos alapvető ismereteket is meg kell szerezniük a résztvevőknek.

A tapolcai helyszínű elméleti oktatás mellett természetesen rengeteg terepbejárás is színesíti a programot, és átadják az igényes geotúra-vezetés fortélyait is. A 2024. május 10-től kezdődően három hétvégét érintő, összesen 60 órás képzés során nyilván nem csupán az élettelen természeti értékekről, a földtani folyamatokról esik szó az avatott földtudományi és természetvédelmi szakemberek előadásain túl a növény- és állatvilág legfontosabb értékeivel, és nem utolsósorban a gazdag kultúrtörténeti – ezen belül kiemelten régészeti és néprajzi – örökséggel is megismerkednek a hallgatók. Az előadók között lesz hivatásos mentőtiszt is, hiszen a résztvevőknek meg kell ismerkedniük a terepi balesetek megelőzésének legfontosabb szabályaival is.