Geotúra jeltolmáccsal Alsóörsön

Hallássérült és egészséges emberek együtt túráztak október utolsó szombatján Alsóörs környékén. A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal közösen második alkalommal rendezett geotúrát fogyatékkal élők számára.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park képzett geotúra vezetője, Sárdy Júlia a térségben fellelhető kőzeteket tette kézzel foghatóvá, beszélt a kialakulásukról. A flórát és a faunát, betelepülésüket a térségbe, szintén bemutatta. A résztvevő hallássérülteknek képzett jeltolmács fordította az elmondottakat.

A település történetét Zórád Ferenc, helyi lokálpatrióta és fotós mutatta be a résztvevőknek, akik a túra során a megismerkedtek a jellegzetes vöröskő alapanyagú épített emlékekkel. Hallhattak a nád tetőszerkezet kialakításáról és annak karbantartásáról. Bejárták a Török házat, a Diadalívet, a református templomot és az amfiteátrumot.  Utóbbi helyszínen a túrázók vörös követ pattintottak szerszámok segítségével. A helyi turisztikai szervezet menedzsere beszélt az amfiteátrum hamarosan kezdődő felújításáról, mely által éven át, fogyatékkal élők számára is látogatható turisztikai attrakció kialakítása valósul meg.