Geotúra az ősember festészete nyomában Lovason

Egy egészen különleges kalandra hívja a természetjárókat a Bakony-Balaton Geopark. Felsőörs és környékének vadregényes szurdokvölgyeiben sok apró csodához hajolhat közel a látogató a gigászi erők által kimozdított sziklaóriások, patakok és források hazájában, ahol pazar kilátópontok nyitnak kaput a mélységnek és magasságnak- szól a szerkesztőségünknek is megküldött invitálás.

“Két szenzációs, európai szinten is kimagasló földtani és kultúrtörténeti időkapu tárul a túrázó elé ezen a helyen: az egyik a Felsőörs határában található Forrás-hegyi geológiai-tanösvény amely 2014-ben az Év Földtani Értéke címet nyerte el a Bakony–Balaton UNESCO Geoparkban, a másik pedig a Lovasi őskori festékbánya, amelyből olyan korú és tartalmú leletanyag került elő, amire legközelebb csak az afrikai kontinensen van példa.

A geotúra mellett izgalmas programokat is ígérnek: „Ezúttal nemcsak geotúrázunk, hanem az időkapszula egy 11 750 évvel ezelőtt létező bányában dob ki minket néhány percre. Innen aztán nincs menekvés:kénytelenek vagyunk földfestéket keverni, amit eredeti módszerrel, szarvas agancs szerszámmal kell kibányásznunk hófehér sziklabörtönéből, majd ősi rítus szerint maszkot is kell festenünk a sikeres vadászat érdekében. Egy 11 750 évvel ezelőtt létező földfestéket keverni, amit eredeti módszerrel, szarvas agancs szerszámmal kell kibányásznunk hófehér sziklabörtönéből, majd ősi rítus szerint maszkot is kell festenünk a sikeres vadászat érdekében.

És ezzel még nem értek véget megpróbáltatásaink: a Forrás-hegyi geológiai tanösvényen az Idő mélységes kútjának nagyságrendekkel mélyebben levő gyűrűjébe hatolunk be: búvármerülést végzünk a 240–220 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys-tengeröböl vizébe, ahol egy sor izgalmas élőlény úszik velünk szembe, vagy tapad a víz alatti sziklákra, és élettel összeegyezhetetlen víz alatti és szárazföldi vuklánkitörésekkel is számolnunk kell.”- szól a meghívó.