Gasztroakadémia: emeltszíntű képzések a Balatonnál (tvkeszthely.hu)

Emeltszíntű kurzusokon képzik a balatoni vendéglátósokat. Három településen – köztük Keszthelyen – szerveztek rövid, de intenzív tréningeket. A Vendéglátó Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban a legmodernebb technológiák segítségével, a mai trendek szerint öt cukrász képezte magát.

 

A Balaton-régióban érintett három centrum – a veszprémi, a siófoki és a zalaegerszegi – ezekkel az emelt szintű szakmai képzésekkel a végzett szakembereknek segít abban, hogy rövidebb kurzusokban, emelt szintű képzésekkel, turizmus-vendéglátás területén minden igényt ki tudjunk szolgálni

– mondta Szabó Károly kancellár.

A szakképzési centrumok összefogása keretében a tanműhelyt is fejlesztik a keszthelyi VSZK-ban. A modern konyhával együtt ágazati képzőközpontot hoznak létre, melyben a vállalkozásokkal együttműködve oktatják a leendő vendéglátósókat.

Tányérdesszerteket, pohárkrémeket, bonbonokat és monodesszerteket is készítettek a kurzuson. Utóbbi kreációk önmagukban fogyasztható, már-már kifinomult műalkotásnak tűnő, különleges édességek.

Nagy tapasztalattal rendelkező, zalai származású desszert séf oktatott. Jakabfi Dávid Európa-szerte tart kurzusokat és a témában két könyve is megjelent.

„Készítettünk laktóz- és gluténmentes elemekből desszerteket és állati tejszín, mascarpone felhasználásával könnyű desszerteket. Különböző technikákat hoztunk, például mousse készítés volt a tanfolyamon, sablé, különböző francia eredetű desszert elemeket raktunk össze”

– nyilatkozta Jakabfi Dávid desszert séf, a képzés vezetője.

A Balaton-régióban fontos a vendéglátás minősége. A képző helyeknek meg kell felelniük a kor kihívásainak. Ezért hozták létre a Balatoni Gasztroakadémiát. Három településen szerveztek kurzusokat. Naprakész, használható elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthattak el a résztvevők – a Keszthelyi TV híradása szerint.